Nieuw: circulaire scan voor Amsterdamse maakbedrijven

Om bedrijven te helpen hun producten en diensten meer circulair te maken, biedt de gemeente Amsterdamse maakbedrijven een nieuw hulpmiddel aan: de circulaire scan.

Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn. Dit betekent dat we zoveel mogelijk materialen en grondstoffen willen hergebruiken en geen afval meer produceren.

De meeste bedrijven weten ongeveer wat hun energieverbruik is en welke duurzame maatregelen ze kunnen nemen om deze te verminderen of verduurzamen. Niet zoveel bedrijven weten hoe ze ook hun producten kunnen verduurzamen. Daarom biedt de gemeente Amsterdam nu een circulaire scan aan voor Amsterdamse kleine en middelgrote maakbedrijven. Maakbedrijven zijn bedrijven die een product maken of directe invloed hebben op het maakproces (zoals ontwerpende bedrijven die eigen producten elders laten produceren).

Milieu-impact van jouw product verbeteren

Met de circulaire scan krijg je als maakbedrijf inzicht in de circulariteit en klimaatimpact van jouw product. Je komt te weten wat de milieu-impact is van jouw product en hoe circulair je product al is. Ook krijg je antwoord op vragen als hoe vervuilend het transport is dat je bedrijf gebruikt. Of welk verpakkingsmateriaal het duurzaamst is. Maar ook welke circulaire strategie economische kansen biedt.

Meer informatie en aanmelding

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de duurzame ambities van elk bedrijf bestaat de circulaire scan uit 2 modules. Module A richt zich daarbij op het ontwikkelen van een circulair plan. Met module B wordt de klimaatimpact berekend en verbeterd. Je kunt je voor één of voor allebei inschrijven.

Deelnemende maakbedrijven moeten gevestigd zijn in de gemeente Amsterdam. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ga voor meer informatie en voor aanmelding naar Circulaire scan voor maakbedrijven op Amsterdam.nl.

Voorbeelden: 5 bedrijven onderzoeken hun circulaire kansen

Vijf Amsterdamse kleine maakbedrijven gingen al aan de slag met de circulaire scan.

Potverdorie! - jam en chutney van overtollig fruit en groente

Potverdorie! Wat zonde dat er zoveel groente en fruit wordt vernietigd, simpelweg omdat het te lelijk is. Dat is wat Charlotte Heine dacht toen ze in 2015 haar bedrijf oprichtte. Inmiddels vult ze dagelijks vele potjes met chutney en jam, gemaakt van 100% Nederlands fruit, dat anders in de afvalbak terecht zou komen. Charlotte was benieuwd hoe circulair haar manier van werken is. Potverdorie! is goed van smaak, goed voor de teler en de consument en goed voor de aarde. Maar het kan altijd beter. In de circulaire scan bleek dat (gerecycled) glas de beste verpakking is voor Potverdorie, en dat de etiketten duurzamer én daarbij goedkoper kunnen.

Makers Unite - Brengt Amsterdammers en nieuwkomers samen

'Connecting makers, uniting people', dat is wat het creatieve agentschap Makers Unite doet. Een bedrijf met een grote sociale missie waarbij ze het creatieve talent van nieuwkomers tot uiting te brengen. Onderdeel van Makers Unite is hun reddingsvestcollectie, een lijn accessoires gemaakt van gebruikte reddingsvesten. Zij wilden weten hoe circulair deze producten zijn. “We willen transparant zijn welk circulariteitsniveau onze producten hebben en hoeveel impact op ze hebben op het milieu. Circulariteit en impactberekeningen zijn niet zo eenvoudig als het lijkt. De circulaire scan heeft ons veel eye-openers opgeleverd. We gaan wijzigingen in materialen aanbrengen en actief aan de slag met de suggesties die naar voren zijn gekomen in de scan.”

The Knitwit Stable - From goat to garment

Kan een wollen trui anno 2021 nog gemaakt worden van Nederlandse wol? The Knitwit Stable doet het. Van geit tot garen. Ze breien alles zelf, enkel op aanvraag. Ieder item is daardoor uniek en voorraden zijn er niet. The Knitwit Stable omschrijft zichzelf als ‘geheel duurzaam en transparant’. Is dat ook zo? Wol is van nature een hernieuwbaar materiaal en daarmee dus al vijftig procent circulair. Qua grondstof gaat het dus goed. Wat nog veel impact heeft op de voetafdruk van The Knitwit Stable is het transport naar Italië, maar de productie in Nederland draait zeer efficiënt, en op groene stroom die op het bedrijf wordt opgewekt.

Vinx Hollands Glorie - Meer dan alleen een sieraad

In hun atelier op IJburg maken Ingeborg Vink en Fernando Guerra sinds 2006 sieraden. Hun collectie, die onder de naam Vinx Hollands Glorie wordt verkocht, is een ode aan het verleden. Vooral de Gouden Eeuw vormde een grote inspiratiebron. Zij waren benieuwd of de sieraden van Vinx Hollands Glorie ook circulair en daarmee toekomstbestendig zijn. Door de scan heeft Vinx achterhaald dat de metalen die Ingeborg en Fernando toepassen al voor 100% gerecycled zijn.

Harvey-Evans - Handgemaakte brilmonturen

Na zijn sporen ruim verdiend te hebben in het opticienvak, besluit Pieter Germeraard het roer om te gooien. In plaats van ze te verkopen, gaat hij ze maken: brilmonturen. Volgens de ontwerpfilosofie 'cradle to cradle'. Oftewel: elke grondstof en elk materiaal van het product moet weer kunnen worden hergebruikt. Een mooi streven. Met zijn bedrijf Harvey-Evans lukt dat deels al. Onder andere met een montuur van gerecycled kunststof en door hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Met de uitkomsten van de scan kan Pieter Germeraard weer nieuwe stappen zetten.

Ben jij benieuwd hoe circulair jouw product is en wat de verbeterkansen zijn?

Met de circulaire scan krijg je als maakbedrijf inzicht in de circulariteit van jouw product. Je komt te weten wat de milieu-impact is en wat de verbeterkansen zijn. Maar ook welke circulaire strategie economische kansen biedt.

Meld je aan voor de Circulaire scan voor maakbedrijven