Zon op Centrum: hulp bij zonnepanelen op erfgoed in het Centrum

Goed nieuws voor eigenaren van erfgoed die in postcodegebied 1012 wonen en zonnepanelen willen. Vanaf nu kun je hiervoor de hulp inschakelen van de gemeente. Met de speciale aanpak Zon op Centrum adviseert een gespecialiseerd team kosteloos over de mogelijkheden. Ook begeleiden ze bij het aanvragen van vergunningen. Bij succes wordt het postcodegebied uitgebreid.

Amsterdam wil klimaatverandering tegengaan en meer duurzame energie. Daarom wil de stad álle daken optimaal benutten voor het opwekken van zonne-energie, zodat alle Amsterdammers van zonne-energie kunnen genieten.

Zonnepanelen op erfgoed wel mogelijk

Het Centrum van Amsterdam kent veel erfgoed met bijzondere cultuurhistorische waarde. Om dit te behouden, mag je niet zomaar iets veranderen. Vaak hebben bewoners daarom het idee dat er op monumenten niets mag. Maar ook op monumenten zijn zonnepanelen vaak toch mogelijk. Zon op Centrum helpt eigenaren van erfgoed om er eenvoudig achter te komen wat de mogelijkheden zijn.

Vergunning gemakkelijker te krijgen

Ook is met deze aanpak het vergunningsproces voor zonnepanelen gemakkelijker gemaakt. Zo is er een beperkter vooronderzoek nodig en hoef je minder bewijs aan te leveren om een vergunning aan te vragen. In sommige gevallen is het (laten) plaatsen van zonnepanelen helemaal vergunningsvrij.

Pilot

In de komende maanden wordt begonnen met een beperkt gebied om de aanpak van Zon op Centrum te testen. De bewoners in het postcodegebied 1012 krijgen daarover een brief van de gemeente. Bij succes wordt het project verder uitgebreid naar meerdere postcodegebieden.

Loket Duurzaam Erfgoed

Woon jij buiten dit postcodegebied, maar ben jij ook benieuwd naar mogelijkheden om jouw erfgoed te verduurzamen? Bij het Loket Duurzaam Erfgoed geven experts van de gemeente kosteloos advies over de bouwkundige mogelijkheden, vergunningen en financiering voor het verduurzamen van erfgoed. Ook voor gebouwen in beschermd stads- of dorpsgezicht.