Nieuw: The Swapshop, kleding inleveren en andere kleding uitzoeken

Kleding die je niet meer gebruikt inleveren en met de digitale muntjes die je daarvoor krijgt andere kleding kopen. Zo werkt het bij The Swapshop, een nieuwe winkel in Amsterdam.

Het is een geselecteerde startup waar Amsterdam aan bijdraagt. Samen gaan we de afvalberg van textiel die nog veel te hoog is, te lijf. Zaterdag 24 april is de officiële opening van de winkel aan de Haarlemmerdijk 89, van 11.30 tot 18.00 uur.

14.000 ton textiel

In Amsterdam gooien we met z'n allen zo’n 14.000 ton textiel per jaar weg. Ook goede kledingstukken verdwijnen in de prullenmand, terwijl ze eigenlijk een tweede leven verdienen. The Swapshop verlengt nu het leven van al die kledingstukken. Degene die de kleding inlevert, krijgt ‘swaps’: digitale munten waarmee je andere items kunt kopen. Kopers betalen daarbij een klein bedrag aan servicekosten.

Kleding nieuw leven inblazen

Amsterdam wil een stad worden met zo min mogelijk afval. Daarom steunen we deze inventieve ondernemer die geselecteerd is uit het ‘Startup in Residence’-programma. The Swapshop, met winkels in Utrecht en Rotterdam, is uitgekozen vanwege de slimme en vernieuwende aanpak van een maatschappelijk probleem. Samen gaan we komend jaar 15.000 kilo afgedankt textiel nieuw leven inblazen. Dat zijn 40.000 kledingstukken.

Onze kleding komt altijd goed terecht

Monique Drent, een van de oprichters van The Swapshop, is trots op hun circulaire startup. “Bij The Swapshop komen afgedankte kledingstukken altijd goed terecht: in de kledingkast van iemand anders óf als grondstof voor circulaire producten. Door te ‘swappen’ maken we de Nederlandse afvalberg van textiel kleiner.”

Pantar haalt kleding op

Textiel dat in de winkel blijft hangen, wordt opgehaald door mensen van Pantar, een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar wordt dan weer nieuw textiel van gemaakt.

Mode-industrie is vervuilend

Ook de jaarlijkse Fashion Revolution Week (tot 25 april) staat stil bij de grote, helaas negatieve invloed van de mode-industrie op klimaat en arbeidsomstandigheden.

Meer weten over de winkel en de opening?