Nieuwe Ecomuur in de Heemtuin in Noord

In Noord is hard gewerkt om een ecomuur in de heemtuin aan te leggen. In dit filmpje kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.

Heemtuin; gecultiveerd stukje natuur

Een heemtuin is een kunstmatig, vaak omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien. Om de biodiversiteit nog meer te bevorderen is er een muur gemetseld van leem met kieren in de muur. In de heemtuin kunnen kikkers en salamanders zo nog beter een huisje vinden.

Ecomuur in heemtuin Molenwijk


Planten uit Noord Holland in Molenwijk

Opvallende planten zijn trosglidkruid, knikkend nagelkruid en groot glaskruid. Er is een bospoel en op een open plek staan planten die je voornamelijk in de duinen tegenkomt zoals duinroos, duindoorn en slangekruid. Rond het veenmoerasje vind je moerasspirea, moerasandoorn en koningsvaren. Dit zijn allemaal soorten die in de natuur rondom Amsterdam groeit.


Thuis voor fauna van buiten de stad

Doordat het zanderig is aan de voet van de muur kunnen ook grondbijen hier een plekje vinden waar ze zich thuis voelen. En er is een egelhuis gemetseld. En de ecologen van de stad dromen verder: zo hopen ze amfibieen en kikkervisjes aan te treffen in de vijver.