Nieuwe sweaters van 10.000 oude Amsterdamse spijkerbroeken

Lever je oude spijkerbroek tot eind juni in bij speciale inzamelcontainers en kledingwinkels in de stad. Het doel is 10.000 oude spijkerbroeken inzamelen in 60 dagen. Deze oude spijkerbroeken worden gerecycled en verwerkt tot nieuwe unieke sweaters.

640 miljoen spijkerbroeken

De inzamelingsactie is onderdeel van de Recycle Roadshow van textielinzamelaar Sympany, Blue LOOP Originals en enkele Amsterdamse winkels. Hiermee willen ze Amsterdammers bewust maken van textielrecycling. De kledingindustrie behoort namelijk tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Alleen in Europa belanden jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.

Door kleding te recyclen wordt de ecologische voetafdruk van de kledingindustrie aanzienlijk kleiner. Nog beter is je spijkerbroek zo lang mogelijk dragen, minder wassen, repareren als het kapot is, een korte broek of tas ervan maken en ruilen, weggeven of verkopen als je het niet draagt.

De speciale Amsterdam sweater. Grijs met daarop subtiele opdruk van zwarte contouren bekende Amsterdamse gebouwen zoals de magere brug, Adam Toren en het Nemo en spijkerbroeken.

Amsterdam sweater

De oude ingeleverde spijkerbroeken worden verwerkt tot herbruikbare jeansvezels. Hiervan worden speciale Amsterdam Sweaters gemaakt. Door het gebruik van de gerecyclede jeansvezels wordt naast CO2 ook aanzienlijk veel water bespaard. In september ligt de unieke Amsterdam Sweater bij de deelnemende winkels.

Meedoen?

Tot eind juni kun je je oude jeans inleveren bij de speciale inzamelcontainers:

  • Amsterdam West - Haarlemmerplein (ter hoogte van nummer 2)
  • Amsterdam Centrum - Jodenbreestraat (ter hoogte van nummer 27)

Kijk op de website van Blueloop voor de dichtstbijzijnde deelnemende winkel bij jou buurt.

Textiel hoort niet bij het restafval

Sowieso kun je altijd 24 uur per dag oud textiel aanbieden in een dichte zak in een textielcontainer in de buurt. Wist je dat je naast kleding ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoofddeksels, tassen, gordijnen en knuffels mag inleveren? Zelfs oude en/of kapotte. Knoop of plak je schoenen aan elkaar. Dat scheelt de sorteerders een uitzoekklusje. Kijk op de kaart om de dichtstbijzijnde textielcontainer in je buurt te vinden.