NK Tegelwippen: 170.245 Amsterdamse tegels gewipt!

Vorige week werd het resultaat van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen bekend. Amsterdam heeft massaal gewipt en het resultaat van vorig jaar is dik overtroffen, bijna vier keer meer tegels zijn vervangen voor groen. Met 170.245 tegels winnen we ook nog eens de onderlinge derby tegen Rotterdam, waar 119.361 tegels zijn gewipt. Amsterdammers bedankt en gefeliciteerd!

Dit jaar zijn 81 gemeenten de strijd aangegaan tijdens het NK Tegelwippen: welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? Samen zijn er ruim 1,5 miljoen tegels gewipt.

Bijna twee Johan Cruijff Arena’s aan groen erbij

Amsterdam eindigde met in totaal met 170.245 gewipte tegels op plek 23. Daar zijn wij enorm trots op, want met bloed, zweet en tranen is volop in tuin of gevel gewerkt door Amsterdammers. Tegels zijn weggebracht naar de afvalpunten, creatief hergebruikt of meegegeven aan de tegelservice. Amsterdam is hierdoor bijna twee Johan Cruijff Arena’s aan oppervlakte groener geworden!

Tegelservice

Van april tot september haalde de gemeente de gewipte tegels gratis op met de tegelservice. Amsterdammers die hun tegels verruilden voor groen konden zich hiervoor aanmelden. Er zijn rond 70.000 tegels gratis opgehaald in de stadsdelen. Meer dan 750 huishoudens gebruik maakten van deze tegelservice. Extra mooi is dat de opgehaalde tegels voor hergebruik zijn verwerkt.

Waarom tegels vervangen voor groen

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad. Meer hierover lees je op Zo houdt Amsterdam hoofden koel en de voeten droog op Amsterdam.nl.

Wat gebeurt er in onze stad en wat kun je zelf doen?

Ook nu het NK Tegelwippen voor dit jaar voorbij is, blijft het wippen van tegels en het vergroenen van je tuin belangrijk voor jezelf en voor de stad.