Ons eerste nieuwsbericht - Een nieuw Amsterdams klimaat begint bij Amsterdammers

Stap jij over op schone energie of heb je een idee voor energiebesparing? Deel je duurzame initiatief op Nieuw Amsterdams Klimaat, een platform voor en door Amsterdammers die willen leven in een schone en gezonde stad. Een stad waar in 2050 niemand meer gebruikmaakt van kolen, olie en aardgas.

Het Nieuw Amsterdams Klimaat is een initiatief van de gemeente Amsterdam, en onderdeel van het Amsterdams Klimaatakkoord. Op het platform kunnen bewoners, bedrijven en instellingen duurzame initiatieven delen. De initiatiefnemer vult een paar gegevens in, de beheerder van de website zet het initiatief op de kaart van het Amsterdams Klimaatakkoord. Op de kaart van staan nu al 175 initiatieven.

Denk aan huiseigenaren die van aardgas overstappen op groene energie, opgewekt uit wind of water. Een woningcorporatie verbouwt een bedrijventerrein tot woonwerkgebied, met een warmtepomp, groene daken, deelauto’s en leenfietsen. En schoolkinderen hebben een plan om voedselverspilling tegen te gaan.

Net als alle initiatieven op Nieuw Amsterdams Klimaat is het platform zelf ook een begin. Een begin van iets waar de gemeente Amsterdam het initiatief voor nam en waarvoor ze samenwerkt met bewoners en andere partijen die actief zijn in Amsterdam. De visie is dat deze bewoners en partijen op korte termijn ook mede-eigenaar kunnen zijn van het platform.

Verduurzamen met een stappenplan

Het projectteam dat het platform beheert, vraagt online en offline aan gebruikers hoe zij het platform ervaren. In de van het jaar breidt het projectteam Nieuw Amsterdams Klimaat het platform uit met dingen die Amsterdammers helpen bij het verduurzamen van hun stad. Denk aan een CO2-beslisboom of een stappenplan voor financiering.

Met het platform en de andere producten wil het projectteam dat Amsterdammers elkaar inspireren en samen bouwen aan een klimaatneutrale stad. Een stad die bruist van groene energie, waar we frisse lucht inademen en waar ruimte is voor iedereen. Een stad waar onze kinderen en kleinkinderen met trots wonen, omdat wij de klimaatverandering hebben aangepakt. Hoe die stad eruitziet, weet het team nog niet, vertelt projectleider van het Amsterdams Klimaatakkoord, Geertje Sonnen: ‘Dat ontdekken we samen. Samen maken we Amsterdam klimaatneutraal.’

Foto: IJburg College in samenwerking met Zuiderlicht