Onur monteert laadpalen: 'De vrijheid, dat vind ik het fijnst. Buiten zijn en iets bouwen.'

Op een koude novembermiddag monteren Onur en zijn collega’s laadpalen in een wijk in Amstelveen. Onur (23) werkt sinds 2020 als monteur voor Dmissi Electro B.V., een Amsterdams bedrijf dat infrastructuur voor laag/midden- en hoogspanning aanlegt en monteert, waaronder laadpalen.

Net als zijn vader

Hiervoor legde Onur glasvezel aan. Zijn vader werkt ook bij Dmissi Electro B.V. en vertelde Onur dat er monteurs gezocht werden. "Het is mooi werk, zei mijn vader toen al. En dat is het ook, want het is afwisselend en niet altijd hetzelfde. En je bent altijd ergens anders aan het werk. Soms is het een laadpaal zoals nu, dan weer zijn we aan de slag in hoogbouw, zoals een kantoor, en volgende week sluiten we misschien wel nieuwbouw woningen aan.”

Samenwerken om de kabels er gemakkelijk in te krijgen

Alles is leuk, behalve de regen

Onur vindt alles leuk aan het elektra vak, anders had hij het niet al drie jaar volgehouden. In de toekomst wil hij zich met middenspanning gaan bezighouden en dan misschien doorgroeien naar de functie van uitvoerder. Onur rondde in 2022 zijn MBO 2 af in een leer-werk traject bij Dmissi Electro B.V. Het enige wat Onur minder vindt aan zijn baan is regen: “Regen en klimaatverandering, daar houden we niet van.” Hij en zijn team lachen. De sfeer is goed, dat merk je zo.

Van een luie monteur leer je het meest

Wat voor kwaliteiten moet een goede monteur hebben? “Met twee linkerhanden kun je beter thuisblijven. Je moet handig zijn. En van een luie monteur leer je het meest: als je bijvoorbeeld iets meer speling neemt bij het knippen van kabels, kan je ze vaak makkelijker de grond in krijgen. Maar dat handigheidje moet je in de vingers krijgen.”

Graven en meten

De energietransitie

In 2004 begon Mohamed Dmissi als zelfstandig ondernemer zijn elektra montagebedrijf dat zijn naam draagt. Op dit moment heeft hij 120 man aan het werk. Mohamed staat met zijn bedrijf voor een grote opgave: het verzwaren van het elektriciteitsnet. Omdat we gaan overstappen op andere energiebronnen zoals wind, water en zon (ook wel de energietransitie genoemd), hebben we steeds meer elektriciteit nodig. Hiervoor moet alleen al Dmissi Electro B.V. en partner Heijmans Infra in de komende 10 jaar zo'n 1350 transformatiehuisjes aanleggen en aanpassen. Er zijn veel vakmensen nodig om deze taken uit te voeren. Mohamed Dmissi heeft dan ook veel zij-instromers in dienst, zoals Onur, die hierbij helpen.

Mohamed Dmissi geeft aanwijzingen aan de monteurs


Doorgroeimogelijkheden

Bij Dmissi Electro B.V. zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo begin je als assistent-monteur en haal je je diploma. Dan ben je monteur. Maar je kunt je ook ontwikkelen in andere functies zoals hoogspanning ombouwer, werkvoorbereider, uitvoerder tot engineer aan toe. Het kan allemaal als je een beetje affiniteit met techniek hebt en een gezond verantwoordelijkheidsgevoel. En handig als je een rijbewijs hebt, omdat het werk niet altijd bereikbaar is met het OV. Een beginnend monteur verdient bij een fulltime-baan zo'n € 2700,- bruto euro per maand.

De vrijheid is het fijnst

Onur en zijn collega's hebben ondertussen de tweede laadpaal rechtop gezet. Het is een stevige zware laadpaal. “In het begin ben je kapot, maar dat went ook snel. Je begint vroeg, maar als deze er zo in zit, zijn we ook op tijd weer klaar. En de vrijheid, dat vind ik het fijnst. Buiten zijn en iets bouwen.”


De laadpaal staat op z’n plek, het werk is nu bijna klaar.

Baan met Toekomst Oriëntatiedag

Op vrijdag 8 december is Dmissi Electro B.V. ook aanwezig op de Baan met Toekomst Oriëntatiedag als onderdeel van de samenwerking Infra Groot Amsterdam. Lees meer over Oriëntatiedag en meld je direct aan op de website van Baan met Toekomst.