Pilot duurzaam mini-voetbalveld Weesp

In Weesp is een nieuw klein voetbalveld van kunstgras aangelegd. Dit veldje heeft bijzondere innovatieve eigenschappen met volledig biologisch afbreekbare infill en foamlaag en Carbonfix die CO2 vasthoudt. Amsterdam gebruikt dit veldje als pilot voor de grotere sportvelden in Amsterdam.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Een aantal kinderen uit de buurt van de Lobbrich Boudgerslaan in Weesp, was van mening dat het oorspronkelijke speelpleintje met voetbalveld beter gebruikt kon worden. Samen met hun ouders dienden ze een aanvraag in bij de gemeente. Nu Weesp onderdeel is van Amsterdam, moet er ook rekening worden gehouden met de duurzaamheidsdoelstellingen van Amsterdam.

Daarnaast worden de velden in Amsterdam steeds intensiever bespeeld en dat vraagt om innovatie. Het veldje in Weesp leende zich, door zijn formaat, perfect om duurzame innovaties uit te proberen en hiermee de kinderen in de buurt een toekomstbestendig cadeau te geven. De toegepaste innovaties kunnen, bij succes, opgeschaald worden naar de grotere sportvelden in Amsterdam en Weesp.

Biologisch afbreekbare infill van suikerriet

Wouter Stuive van Simoove Advies is betrokken bij het ontwerp van de herinrichting van het veldje in Weesp. Wouter: “Wij zijn in samenwerking met Antea Sport tot minder milieubelastende opties gekomen, dan de standaard kunstgrasvelden. Hierbij kwamen wij op een kunstgrasveld met volledig biologisch afbreekbare infill van suikerriet, in plaats van een rubberen infill. Om deze infill binnen te houden, zijn aan de zijkanten van het veld kantplanken geplaatst van gerecycled kunstgras. Als onderlaag hebben wij een volledig biologisch afbreekbare foamlaag geplaatst en Carbonfix als sporttechnische onderlaag. De Carbonfix is gemaakt van olivijn-houdend gesteente, dat net zoals een boom, CO2 vasthoudt.”

Weinig tegels, veel groen

Wouter: “In samenwerking met de buurt hebben wij een heel mooi resultaat neergezet. Een norm vanuit duurzaamheid is om zo min mogelijk tegels te plaatsen. Daarom hebben we losse staptegels gelegd naar het veldje toe en rondom het veldje extra groen aangelegd met plantjes. Het is erg leuk dat de jongens en de meisjes uit de buurt hebben meegeholpen met het planten hiervan.”

Monitoren

De uiteindelijke beslissing of de toegepaste innovaties op een grotere schaal zullen worden ingezet door Amsterdam, is nog even afwachten. Wouter: “Het veldje wordt de komende jaren gemonitord, waarbij er wordt gekeken naar de conditie van het veld en hoe het zich gedraagt. Dit gebeurt op de momenten dat er onderhoud wordt gepleegd. De slijtage zal bij dit veld in ieder geval iets sneller gaan, omdat er met platte zolen op wordt gespeeld in plaats van kicksen. Ook wordt het nu al erg intensief gebruikt door de kinderen. Maar daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!”