6 juli | Demo-middag Toekomstbestendige Assets: Tegels recyclen

Op woensdag 6 juli 2022 vindt de Demo-middag Toekomstbestendige Assets plaats. Hier presenteren ondernemingen en aannemers hun innovaties op het gebied van circulaire toepassingen. Amsterdam heeft in de Tegenhouderstraat een pilot uitgevoerd waarbij de tegels zijn hergebruikt.

Gerecyclede tegels

De tegels zijn schoongemaakt en voorzien van een hybride coating door H2A Coatings, waardoor de tegels weer zo’n 30 tot 40 jaar langer mee kunnen. In de straat is ongeveer 80.000 m2 aan tegels neergelegd, waarvan 80% is gerecycled.

Dit scheelt 130 ton aan CO2-uitstoot. Dit komt neer op het energieverbruik van zo’n 35 huishoudens op jaarbasis. In 2025 wil de gemeente het hergebruik van bestratingsmaterialen in de hele stad toepassen.

Wetenschap in praktijk

AMS Institute en TNO gaan de komende tijd de impact op het milieu van verschillende bestratingsmaterialen onderzoeken. Daardoor kunnen nieuwe oplossingen direct in praktijk worden gebracht en kan er goed gekeken worden welk bestratingsmateriaal in een bepaald gebied nodig is.

Klimaatadaptatie

Grote steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel 6 graden warmer zijn dan daarbuiten omdat steen hitte vasthoudt. Ook kan regenwater in bebouwde gebieden minder goed in de grond wegzakken. Daarom wordt er al in verschillende grote projecten geëxperimenteerd met circulaire toepassingen bij de uitvoering van het groot onderhoud in de stad om weerstand te bieden tegen het veranderende klimaat. Zo ook in de Tegenhouderstraat.

Innovatieve projecten op deze demomiddag

Op woensdag 6 juli 2022 tussen 14.00 en 18.00 uur presenteren nog meer ondernemingen en aannemers hun innovaties op het gebied van circulaire toepassingen tijdens de demomiddag Toekomstbestendige assets (link naar deze link). Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast. Tijdens de demomiddag worden de nieuwste elektrische machines gepresenteerd, vinden diverse workshops plaats over circulair bouwen, de emissietool en circulaire materialen en wordt de Routekaart Emissieloos bouwen gelanceerd.

Programma

14.00 – 14. 30 uur: Inloop in hal met koffie en thee en aftrap Kenneth Heijns (AMS-institute), Sacha Stolp (Gemeente Amsterdam) en Bouwend Nederland

14.30 – 15.15 uur: Interactieve markt door MRA Trainees in hal + buiten demo’s + excursie

15.15 – 16.00 uur: Ronde 1 keuze uit: verschillende workshops + buiten demo’s + excursie interactieve markt (in de hal)

16.00 – 16.15 uur: Pauze

16.15 – 17.00 uur: Ronde 2 keuze uit: verschillende workshops + buiten demo's + interactieve markt (in de hal)

17:00-18:00: Borrel in hal

Locatie


Bouwhub Zuideinde 81a, 1121 DD Landsmeer.

Op locatie is beperkte parkeergelegenheid. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en (OV)fiets.

Aanmelden is verplicht en kan via deze link.