Repair Café | Laat je kapotte spullen repareren

Naast Sloterdijk op de Velserweg staat een Repair Café. Hier kun je je kapotte spullen brengen en laten repareren. Vroeger was het een aardappelhandel, later een sigarenzaak, nú is het de werkplaats van Reinier Schlichter. Het Repair Café is iedere donderdag en vrijdag geopend en iedereen kan binnenwandelen.

Het eerste Repair Café is opgericht in 2009 in het Fijnhout Theater in Amsterdam-West. Reinier schat dat er wereldwijd nu zo’n 2600 Repair Cafés bestaan. Er worden verschillende apparaten hergebruikt en gerepareerd. Veel koffiezetmachines en stofzuigers maar ook andere dingen zoals lampen en meubels. Reinier vertelt: ‘’Bijna alles is te repareren, alleen heel moderne apparaten zijn vrij moeilijk. Deze zijn in elkaar geklikt, niet geschroefd en sommige kunnen niet eens uit elkaar. Ze zijn ook niet bedoelt om te repareren maar gewoon om weg te gooien.’’

Verhalen uit de omgeving

Reinier heeft sociologie gestudeerd en is gek op sociale interacties. Hij vertelt: ‘’Hier hangt zoveel geschiedenis. De verhalen komen naar je toe. Het werk zelf is leuk, maar nóg leuker zijn de ontmoetingen die je hebt. Het zijn allemaal interessante mensen die zelf nadenken, die niet doen wat iedereen doet en die ook niet zomaar met geld gooien.’’ Met dat laatste doelt hij op dat mensen veel spullen kopen zonder erbij na te denken. Hij vertelt verder:

‘’Het is voor mij totaal onbegrijpelijk. Ga eerst eens op internet kijken naar de gebruiksaanwijzing. Lees dan wat je elke week moet doen voor onderhoud en besluit dan of je er dan wel zin in hebt. Want als je dat niet doet, dan gaat ie kapot. Dus als je dat nou eerst doorleest, dan weet je waar je aan begint.’’ Hij maakt er een grapje achteraan: ‘’Hier komen op het dak in meter hoge neonletters ‘RTFM’ – Read the fucking manual.’’ Maar de boodschap is duidelijk: we moeten met zijn allen minder consumeren en meer repareren.

repair cafe gemeente amsterdam w braat

Samen aan de slag

‘’We laten mensen zoveel mogelijk mee repareren. Dat vinden ze vreselijk leuk. En als je dingen repareert, dan ga je er ook meer van houden. Ook heeft het zin als iemand meekijkt, want die ziet net iets anders dan ik. Twee mensen kijken nooit precies hetzelfde. Dus je hebt best kans dat zij iets opmerken dat ik niet zie. Bovendien kunnen ze het dan de volgende keer zelf’’, aldus Reinier.

Waardevolle spullen

Reinier werkt al van jongs af aan met zijn handen en heeft 30 jaar als loodgieter gewerkt. Hij heeft een goed oog voor detail. Zo ongeveer ieder voorwerp in zijn werkplaats is zelfgemaakt of gerepareerd. En hij heeft bij alles wel een verhaal te vertellen. Met trots wijst hij naar een prachtige kroonluchter en vertelt: ‘’Als hoogtepunt vond ik dat op straat. Die stak ik in het stopcontact en hij deed het niet. Toen ging ik ernaar kijken en ik dacht, die bedrading ziet er wel heel keurig uit. Het enige wat er aan de hand is, is dat de lampjes een verkeerde fitting hebben waardoor ze niet branden. Andere lampjes erin en klaar.’’

repair cafe gemeente amsterdam w braat

Ook een kapotte stofzuiger?

Misschien krijgt het Repair Café het weer aan de praat!

Kom elke donderdag 14-17:30 of vrijdag 11-16 uur naar Velserwerg 24