Reusachtige zonnebloem produceert energie

Op het pas geopende speelplein aan de Albert Wittenbergplein in stadsdeel Oost staat naast een nieuw duurzaam speeltuinhuis een enorme zonnebloem die energie produceert. Deze bloem is een mooi en effectief alternatief als een dak niet genoeg ruimte biedt. Met de energie die deze bloem oplevert, is het nieuwe aardgasvrije speeltuinhuis ook in het gebruik betaalbaar.

Telefoon opladen

De zonnebloem is maar liefst 3,5 meter hoog. De blaadjes van de bloem zijn zonnepanelen die meedraaien met de zon. Dat levert veel energie op. Ongeveer net zoveel als een huishouden in een jaar aan elektriciteit verbruikt. De energie wordt geleverd aan het speeltuinhuis en aan een bezoeker van het plein die even zijn of haar lege telefoon wil opladen.

Eyecatcher

Naast het opwekken van alternatieve energie, maakt deze eyecatcher duurzaamheid zichtbaar. Deze zichtbaarheid stimuleert de bezoekers om op een ander manier naar duurzaamheid te kijken, ook de jonge bezoekers van het plein. Een zonnepaneel hoeft niet alleen op een dak te liggen. Niet voor niets schiet er binnenkort ook een uit de grond bij de kinderboerderij De Buiktuin in Amsterdam-Noord.

Gemeentelijk vastgoed

De gemeente wil zoveel mogelijk duurzame energie opwekken om in 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. Het speeltuinhuis en de zonnebloem op Albert Wittenbergplein zijn een mooi voorbeeld van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.