Roy heeft een nieuwe baan | Duurzame banen Oriëntatie Evenement op 7 juni in de NDSM-loods

Roy (33) doet sinds februari 2023 aan de opleiding Allround constructie medewerker bij metaalopleider Tetrix Techniek. Hij werkt sinds april bij Hercules in Uithoorn. Hij kwam hier binnen via Baan met Toekomst van het programma Duurzame Stad, Duurzame Banen. Is dit ook iets voor jou? Kom dan naar het Oriëntatie Evenement op 7 juni in de NDSM-loods.

Op een winderig industrieterrein in het platte polderlandschap staat de werkplaats van Hercules. Binnen ruikt het er branderig. Koffie uit plastic bekertjes en blote dames op de muur. Een constructiebedrijf waar metaal bewerkt wordt tot bijvoorbeeld maatwerken voor fietsen of leidingwerken.

Duurzame banen

Roy vertelt: “Ik zag in juni een advertentie in de krant en ging naar de website van amsterdam.nl/baanmettoekomst. Toen ben ik naar de open dag gegaan. Ik werkte hiervoor in de horeca en bij een slijterij. Maar ik was een beetje klaar met die wereld, altijd maar hetzelfde. In mijn vrije tijd klus ik graag aan de motor. Ik vind het leuk om dingen te maken, creatief te zijn.”

Tijdens het traject ga je een dag in de week naar school en voor de rest werk je in een bedrijf.

Roy temidden van de werkplekken in de werkplaats van Hercules

“Het is superveel de stof. Je krijgt natuur en scheikunde, je gaat echt diep in op onderwerpen. Ik maak echt van alles. Trapleuningen, leidingwerk, een hele trap: iedere dag iets anders. Nu zijn we bezig met een fietstrekhaak. We maken een mal. De onderdelen maken we los van elkaar, zo boren we een gat in het ene onderdeel. Vervolgens lassen we het aan elkaar. Ik ben gekoppeld aan een meer ervaren staalbewerker, dat is mijn maatje.”

Salaris

“De opleiding duurt drie jaar. Je tekent een contract voor drie jaar. Voor een eerstejaars student is het minimumloon 1950 euro bruto per maand. Per leerbedrijf is dit verschillend en met een hoge eigen inzet kan je al snel meer gaan verdienen. Roy is er tevreden mee. Je hebt voor de rest van je werkende leven een baangarantie. En goede mensen in de techniek zijn schaars."

Baan met Toekomst

Baan met Toekomst zet in op banen in de duurzame bouw & techniek. Zo kan je je via het programma bijvoorbeeld laten omscholen tot timmerman/vrouw, installatiemonteur of medewerker groenvoorziening. Of je kan bij een constructiebedrijf of netbeheerder terecht komen.

Het tekort aan vakkrachten in de bouw- en technieksector is zo groot, dat het de opdrachten waar de stad voor staat in gevaar kan brengen. Alleen met voldoende en goede vakkrachten kunnen we de energietransitie realiseren, het woningtekort oplossen en ons land toekomstbestendig maken. Baan met Toekomst richt zich daarom op het vinden, opleiden en plaatsen van zij-instromers die vanuit een andere branche, de overstap maken naar de bouw en de techniek.

Meetinstrument

Toch is het niet helemaal verwonderlijk dat Roy in deze sector terecht kwam. “Ik was gisteren jarig. Mijn opa wordt 96 en werkte bij Fokker als ingenieur en werkte ook als staalbewerker. Dat sprak me altijd al aan. Al mijn ooms zijn handig maar werken met hout of iets anders technisch. Mijn opa had van mij het laatst verwacht dat ik in de metaal zou gaan. Maar ik doe het nu toch. Hij kwam naar me toe en gaf me een cadeau waar hij altijd mee gewerkt heeft. Een schuifmaat, een meetinstrument waarmee je buiten-, binnen-, en dieptematen zeer nauwkeurig kan meten. Hij heeft hem al meer dan 50 jaar. Die ligt nu in mijn garage om nog lang gebruikt te gaan worden.”

Roy op zijn werkplek achter verschillend machines die hij leert te bedienen

Hoe kan jij dit doen?

Zit jij ook te denken aan een baan in de techniek zodat je meewerkt aan de energietransitie?

Kom dan naar de oriëntatiedag op de NDSM werf