Ruim 1 hectare groen dankzij NK Tegelwippen

Tijdens het NK tegelwippen tussen Amsterdam en Rotterdam werden bewoners de hele zomer lang uitgedaagd zoveel mogelijk stoeptegels te verruilen voor gras, bloemperken en geveltuinen. Zo worden beide steden groener, leefbaarder, meer klimaatadaptief en biodivers. Er werden ruim 90.000 tegels gewipt.

Rotterdam wint het NK met nipte overwinning

Het was een spannende nek-aan-nek race, maar Rotterdam heeft 1.458 meer tegels gewipt dan Amsterdam. Tijdens het online festival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’ op 10 oktober heeft Rotterdam de Gouden Tegel in ontvangst mogen nemen! Wethouder Ivens van Amsterdam ging met de Gouden Schop naar huis.

Deelnemer NK Tegelwippen met planten in de hand op een parkeerplaats.
Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij extreme regenbuien.

Meer groen dan in de Johan Cruijff ArenA

De hele zomer riepen we bewoners op tegels in hun geveltuin of tuin te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. De 7-weekse tegelservice en het uitdelen van groen (3.000 sneeuwballen) droegen hier zeker aan bij. Amsterdam wipte 46.484 tegels, Rotterdam 47.942. Bij elkaar opgeteld zijn dat 94.426 tegels. Dat is ruim 1 hectare groen dat is aangelegd in beide steden, oftewel groter dan het voetbalveld van de Johan Cruijff ArenA!

Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien.

Deelnemer NK Tegelwippen plant plantjes in geveltuintje
Ook voor tuinen geldt: hoe minder tegels hoe beter. Het weghalen van tegels biedt meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven.

Het NK Tegelwippen is een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen, Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof en de gemeente Amsterdam.

Wil jij aan de slag voor een regenbestendige leefomgeving?

Maak je huis, bedrijf, straat of tuin regenbestendig met de tools en tips van Rainproof. Zo voorkom je wateroverlast en schade.

Ga naar de tools en tips op Rainproof