Samenwerken aan een groenere buurt

Een wormenhotel, een composthoop, tuinkorven, nieuwe afvalcontainers én een fruittuintje. Bij het IJsbaanpad e.o. hebben ze het allemaal. Initiatiefnemer Addie Weenk zet zich actief in als het om groen gaat in zijn buurt. “Dat komt ook door de buurt zelf. Als er hulp nodig is, staat iedereen klaar”, verklaart Weenk.

“Het is hier sowieso al een actieve buurt. We hebben twee buurtapps die we heel regelmatig gebruiken. Als er iets vreemds in de wijk gebeurt, zijn we er als de kippen bij”, lacht Weenk. Het idee van Weenk en zijn vriendin om op het pleintje een fruittuin aan te leggen kwam dus niet helemaal uit de lucht vallen. En die fruittuin was nog maar het begin. Daarna volgden een composthoop, een wormenhotel, nieuwe ondergrondse afvalcontainers, een tuinkorf en gft-containers.

Fruittuin

“We hadden hier een pleintje met een tuintje en wat struiken. Maar het werd steeds een zooitje. Met een aantal buurtbewoners wilden mijn vriendin en ik er graag een fruittuin van maken. Een pluktuin, ook voor voorbijgangers. De hele buurt en ook de gemeente hielp mee. We hebben nu zelfs een eigen bewateringssysteem! Met een harde kern van zo’n vijf gezinnen verzorgen we het onderhoud van de tuin. De reacties zijn erg positief, eigenlijk vindt iedereen het leuk!”

Ondergrondse afvalcontainers

Toen Weenk 6,5 jaar geleden aan het IJsbaanpad kwam wonen stonden de vuilniszakken en minicontainers nog twee keer per week aan de weg. Er waren wel al ondergrondse containers voor glas en papier. “Dat vonden de meeste mensen wel prima. Toen er op steeds meer plekken in Amsterdam ook restafval en plastic ondergronds werd ingezameld ben ik via de buurtvereniging het gesprek aan gegaan. Bij de stemming bleek dat een ruime meerderheid wel ondergrondse containers wilde. Loopafstanden bleken minder een punt dan de gemeente had gedacht.”

Woonboten aan het IJsbaanpad met drijvende groene tuin
Eén van de vele woonboten aan het IJsbaanpad

Afval scheiden

Bij het IJsbaanpad scheiden bewoners het afval volop. Gescheiden glas, textiel, plastic, gft (groente-, fruit en tuinafval), papier en karton is waardevol. De gemeente brengt dit naar verschillende verwerkers die er nieuwe producten van maken. Denk aan gerecycled toiletpapier van een oude krant of compost van gft-afval.

Gft-containers en een tuinkorf

Zelf had Weenk al jaren een wormenhotel in gebruik. Steeds meer buren kregen daar interesse in. De gemeente plaatste daarom in de buurt het eerste officiële wormenhotel van Amsterdam. Weenk plaatste daar zelf nog enkele bij. Daarnaast maakte hij nog een composthoop voor het grovere gft. Nu kon iedereen er gebruik van maken. Het werd al echt een mooi parkje. Toch begon er iets te kriebelen bij Weenk. “Waren we nu wel echt circulair bezig met de wormenhotels? Eigenlijk niet. Het hoopt hier feitelijk op. Wormenhotels zorgen voor verbinding in de buurt en zijn een eerste stap voor gft maar het kan geen grote hoeveelheden aan. Het is dus geen oplossing als iedereen mee gaat doen. Dan heb je een container nodig. Ik wilde de stap maken naar professionele inzameling en verwerking. Na overleg met de gemeente kregen we toen twee gft-containers en een tuinkorf.”

Cirkeltje rond

Addie werd - samen met Lieke Weenink - adoptant van alle containers in het parkje en de tuinkorf. Voor het tuinafval heeft Weenk direct contact met inzamelaar en verwerker Meerlanden. “Die is erg blij met ons: we zamelen jaarlijks duizenden kilo’s tuinafval in. Daar maken ze hoogwaardige compost van voor de land- en tuinbouw. Cirkeltje rond!”

Addie Weenk met bezem in de hand tussen vuilcontainers en groene compostbakken.
Addie Weenk maakt als opruimvrijwilliger het IJsbaanpad schoon

Wekelijks ritje om alles te legen

Ook de gft-containers worden actief gebruikt. Wekelijks zamelt deze buurt bijna 100 kilo gft in. “Iets verderop, aan het Jaagpad heeft een buurtgenoot zelf een klein verzamelpunt gemaakt. Ik heb zelf een gft-minicontainer voor de deur staan. En iets verderop bij de steigers heb ik er ook een neergezet. Wekelijks legen we die zelf in de officiële gft-containers. Ik wil zoveel mogelijk mensen de gelegenheid bieden om gft-afval te scheiden. De gemeente heeft nu aangegeven dat zij bij de steigers een officiële gaan plaatsen. Dat scheelt me weer een ritje.”

Zwerfvuil

Om de buurt ook vrij te houden van zwerfafval is Weenk opruimvrijwilliger. Wekelijks gaat hij op pad om een stuk IJsbaanpad en Jaagpad schoon te maken. En twee keer per jaar organiseert hij voor de buurt een opruimdag. “Met zo’n dertig volwassenen en kinderen gaan we dan de buurt in. Of er nog zwerfafval ligt in een buurt als die van ons? Ja, er ontstaat altijd wel wat. Maar het valt erg mee. Het is ook leuk om te doen. En zo planten we het schoon-zaadje ook bij de jeugd.”

Meehelpen aan een schone en groene buurt?

Wil je aan de slag met bijvoorbeeld de aanleg van een geveltuintje, het composteren van afval in een wormenhotel of een schoonmaakactie in je buurt? De gemeente ondersteunt je graag.

Bekijk de mogelijkheden