Sociaal tuinieren: meer groen en minder sociaal isolement

Groene planten en bomen maken je gelukkig. Groen zorgt voor verkoeling als het erg heet is. Reden genoeg voor een groene tuin vol bloemen en planten. Helaas is het onderhoud van een tuin niet voor iedereen gemakkelijk. Daarom organiseert Stichting Present dagen waarop vrijwilligers bewoners helpen in de tuin.

Tutti Fruttidorp

Afgelopen vrijdag 13 mei nam een groep van 40 vrijwilligers de tuinen in Tutti Fruttidorp onder handen. Er werden tegels gewipt, planten geplant en regentonnen geplaatst. Tussen het harde werken door was er tijd voor een praatje met de bewoners.

Sociaal Tuinieren

Sociaal Tuinieren houdt in dat vrijwilligers tuinen opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Deze mensen hebben vaak gezondheidsproblemen, weinig financiële middelen of een beperkt sociaal netwerk. Tijdens speciale projectdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecologisch groen.

Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud van hun tuin. Zo draagt Sociaal Tuinieren ook bij aan het doorbreken van sociaal isolement. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen en biodiversiteit in de wijk, een fijne leefomgeving en betere klimaatbestendigheid.

Stichting sociaal tuinieren stichting present Eva Akerboom gemeente Amsterdam

Ook een groene tuin?

Woningcorporaties kunnen tuinen aanmelden bij Stichting Present. Sociaal Tuinieren kan dan een tuinactie organiseren waarbij meerdere tuinen tegelijk onder handen genomen kunnen worden. Wil jij ook graag een groene tuin en kun je daarbij wat hulp gebruiken? Meld dit bij jouw woningcorporatie!

Een handje helpen?

Vind je het leuk om te helpen met het vergroenen van de stad en een praatje te maken met de bewoners? Meld je aan als individu of als groep via Stichting Present.