Sporthallen De Weeren en Apollohal aardgasvrij

De afgelopen maanden zijn sporthallen De Weeren en de Apollohal flink verbouwd, van nieuwe tribunes tot nieuwe vloeren in de kleedkamers. De cv-ketels waren aan vervanging toe; het perfecte moment om de sporthallen aardgasvrij te maken.

Tijdens groot onderhoud zijn de sporthallen voorzien van een warmtepomp en wordt er vanaf nu geen gebruik meer gemaakt van aardgas. Met de warmtepompen en al eerder geplaatste zonnepanelen, worden de hallen én het douchewater duurzaam verwarmt.

Speciale warmtepomp

Op het dak van de hallen staan in totaal veertien warmtepompen voor de ventilatie van de ruimtes en voor de (vloer)verwarming. Twee hiervan zijn speciaal. Een normale warmtepomp heeft namelijk niet de mogelijkheid om twintig douches tot een hoge temperatuur te verwarmen. Nu komt er op elk moment van de dag warm water uit alle (douche)kranen.

Een warmtepomp en metalen afzuigsystemen op het dak van sporthal de Weeren
Een warmtepomp op het dak van sporthal De Weeren

Wat levert het op?

Jan de Boer heeft als duurzaamheidsexpert gewerkt aan deze duurzame verbeteringen. Hij vertelt wat de opbrengsten zijn bij de twee hallen. Jan: “Op dit moment is bij de Apollohal alleen nog het warme water van het gas af. Na de oplevering in het eerste kwartaal van 2022, wordt het gasgebruik en de CO²-uitstoot teruggebracht naar nul. Over de afgelopen jaren was het gemiddeld jaargebruik 45.000 m³ gas en werd er hierdoor 75 ton CO² uitgestoten. Sporthal De Weeren was al eerder aardgasvrij. Het gemiddeld jaarverbruik was 40.000 m³ gas en werd er hierdoor 45 ton CO² uitgestoten. In de zomer van 2021 zijn op het dak 180 zonnepanelen geplaatst. Op dit moment zijn de openingstijden en het gebruik van de hallen beperkt door de coronamaatregelen. Hierdoor schatten we dat het elektraverbruik met 20% toeneemt. Doordat we groene energie inkopen, is dit CO²-neutraal.”

Gemeente Amsterdam werkt aan de verduurzaming van de eigen organisatie

Amsterdam moet in 2040 een aardgasvrije stad zijn. Het duurzaamheidsdoel voor de gemeente haar eigen gebouwen is om in 2030 aardgasvrij te zijn. Daarnaast streeft de gemeente ernaar al haar vastgoed naar een energieprestatielabel A te verbeteren. Dan zijn panden goed geïsoleerd, waardoor ze minder CO2 uitstoten, de energielasten omlaag gaan én de overstap naar aardgasvrije verwarming gemaakt kan worden. We beginnen met de kantoren groter dan 100 m2 die voor 1 januari 2023 duurzaam moeten zijn. Naast de kantoren maken we ook andere panden zoals zwembaden, sporthallen, buurthuizen, atelierruimtes, monumenten en panden voor zorg en welzijn duurzamer.

Meer informatie