Stadhuis is een 3D-geprinte circulaire bank rijker

Voor de Stopera staat een circulair 3D-geprinte bankje. Het bankje is sinds december geplaatst en is een proef in de zoektocht om de stad in 2050 circulair en klimaatadaptief te maken. Het bankje blijft 3 tot 5 maanden staan en wordt dan verplaatst naar andere locaties in de stad. De proef loopt tot december 2023.

Proef

De gemeente werkt voor deze proef samen met onderzoeks- en ontwerpbureau The New Raw. Zij hebben het bankje ontworpen. Tijdens de proef onderzoekt de gemeente onder andere of het gebruikte materiaal bestand is tegen alle weersinvloeden, of het bankje lang genoeg meegaat en niet te snel beschadigd raakt en of het materiaal goed is schoon te maken door de reinigingsdienst. Ook wordt onderzocht of Amsterdammers die het bankje gebruiken, positief zijn over het ontwerp.

3D-geprint plastic

Het bankje voor de Stopera is van 3D-geprint plastic, maar de gemeente test ook andere materialen voor bankjes en ander straatmeubilair. Zo testen we bankjes met planken van bamboe. Op de Ringdijk plaatst de gemeente samen met Waternet bankjes met planken van bio-composiet. Binnenkort herhaalt de gemeente een proef met bankjes gemaakt met hout van Amsterdamse bomen.

Gebruikte materialen in de praktijk

Met deze pilots hopen we te leren welk type bankje voldoet aan de eisen die we stellen als gemeente aan straatmeubilair en of de gebruikte materialen in de praktijk duurzamer zijn dan de modellen die we nu standaard plaatsen in Amsterdam. Een belangrijke factor daarbij is dat het gebruikte materiaal lang genoeg moet meegaan. Meer weten? Kijk dan de film.