Stickeractie ‘Plastic soep begint op onze stoep’

Deze zomer krijgen alle bewoners van IJburg een sticker in hun brievenbus die ze op hun raam kunnen plakken. Hiermee zeggen bewoners ‘ja’ tegen het schoonhouden van hun stoep. Met deze actie vragen de vrijwilligers van IJburg Schoon aandacht voor al het plastic materiaal dat vanaf de stoep in het water van het IJmeer belandt.

Kwetsbaarheid IJmeer

Esther de Brouwer van IJburg Schoon is initiatiefnemer van de stickeractie: “IJburg is omringd door water. IJburg leeft samen met het water. Dat maakt IJburg tot een kwetsbare plek voor watervervuiling. Alles wat vanaf IJburg in het water van het IJmeer waait, verdwijnt in het open water. De plastics veroorzaken schade aan de natuur onder water, aan het leven in het water.”

Plastic soep begint op de stoep

Plastic Soep is de verzameling plastics in het water. Waterflesjes, doppen, zakjes, verpakkingen van spullen, maar ook mondkapjes. De harde wind in combinatie met afval naast de containers en volle vuilnisbakken zorgt ervoor dat veel afval in het water rond IJburg waait. Esther: “Plastic soep begint dus letterlijk op onze stoep. Veel van het afval dat mensen op de stoep gooien, belandt in het water."

Blauw met wit gekleurd stickerontwerp met tekst: 'Plastic soep begint op onze stoep. IJmeer schoon campagne. IJburg Schoon.' Beeldelementen van water, wind en een vis.

Zelf doen

Esther: "Maar we kunnen het zelf anders gaan doen. Als we met zijn allen het zwerfvuil en andere plastics opruimen op de stoep voor ons huis, waait het materiaal niet meer over de straat, het water in. Met de sticker ‘Plastic soep begint op onze stoep’ vergroten we deze bewustwording. Plak de sticker op uw raam of brievenbus. Haal plastics van de straat en houd ze uit het water. En help zo mee aan de bescherming van de natuur in het IJmeer.”

Natuurlijk IJburg

Esther de Brouwer is vrijwilliger bij IJburg Schoon. Dat is een initiatief van bezorgde bewoners van IJburg die met elkaar het zwerfvuilprobleem willen aanpakken. IJburg Schoon met de stickeractie is een van de projecten van Natuurlijk IJburg.

Meer informatie

Foto: Henk Rougoor