Studio Osdorperban winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023

Studio Osdorperban is de grote winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award. De prijs voor ondernemers uit de metropoolregio Amsterdam die bijdragen aan een duurzamer en gezonder voedselaanbod vond gisteren plaats.

Studio Osdorperban

Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en voor jongeren in de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West. De gezonde snack PiPAX!, op basis van lokaal geproduceerde zonnebloempitten, ontwikkeld door en voor jongeren in samenwerking met Studio Osdorperban, was favoriet bij de jury.

PiPAX

Samen ontwikkelden de jongeren en Studio Osdorperban PiPAX! Pipa betekent niet alleen zonnebloempit, maar ook ‘pistool’, want de zonnebloempitten hebben "knallende nieuwe smaken", ontwikkeld via een serie geblinddoekte smaaktests en in samenwerking met een notenbrander uit Amsterdam-West.

Elk aspect van het product is zorgvuldig uitgedacht, van de branding en de naam, tot de productie van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, het hergebruiken van de resterende zonnebloemschilletjes. Door jongeren te betrekken bij het ontwerpproces en de productie van de snack, ontwikkelen zij ondernemersvaardigheden en meer zelfvertrouwen.

Uitreiking

De Jury: “Studio Osdorperban weet met en door jongeren een boodschap van gezond en duurzaam eten uit te dragen, en dat is prachtig. Dit voorbeeld kan een prima blauwdruk worden voor andere buurten en steden.”

Over de Van Amsterdamse Bodem Award

Met deze uitreiking ondersteunt duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad, via het platform Van Amsterdamse Bodem, ondernemers die zich inzetten voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem in de metropoolregio.

Met deze award wil de organisatie duurzaam, gezond en lokaal geproduceerd voedsel onder de aandacht brengen en een podium bieden aan Amsterdammers die hier een concrete bijdrage aan leveren.