Supervers en gezond eten van Amsterdamse bodem

Altijd al je eigen groente en fruit willen verbouwen? Maar waar en hoe dan? Sla je slag en doe mee, gewoon in de stad. Want de wereldwijde trend is ook naar Amsterdam overgewaaid. Stadslandbouw is hip en trendy. Maar vooral: gezond en goedkoop. Groente verbouwen op het dak, soep koken uit eigen buurtmoestuin. Het kan allemaal.

Je ziet ze overal opduiken: publieke moestuinen waar bewoners samen groente en fruit verbouwen. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. En soms samen koken en eten. Vooral binnentuinen en (tijdelijk) braakliggende terreinen zijn in trek. Amsterdam moedigt mensen aan die met stadslandbouw aan de slag willen. Waar kan dat, en hoe?

Soep uit eigen tuin

Net boven de Sixhaven ligt een tuin waar vrijwilligers soepgroenten en kruiden voor soep verbouwen. Ze koken favoriete soeprecepten uit de buurt. Met een mooie mix aan groenten en kruiden uit alle windstreken. Zoals courgette-mosterdsoep, of doperwten-muntsoep. De gemeente heeft een steentje, ofwel een stukje grond, bijgedragen. Iedereen kan meedoen.

Buitenwijken

In de wijken buiten de ring is nog genoeg groene ruimte voor stadslandbouw. Bewoners maar ook woningcorporaties, scholen en zorginstellingen komen met ideeën en werken ze uit. Met een positief effect: de sociale samenhang, gezondheid en vergroening gaan er op vooruit.

Tuinieren voor sociale projecten
Annemarie Verschoor, voorzitter van voedseltuin IJplein, vertelt: “We oogsten nu knoflook. We gebruiken de hele plant. Van de stengel, die ook eetbaar is, tot de groene puntjes waar we knoflooksoep van koken.” In de voedseltuin aan het IJplein, geplant op een grasveld ter grootte van ongeveer 2 voetbalvelden, verbouwen buurtbewoners voedsel voor sociale projecten. Ook mogen ze zelf wat meenemen. Ze schoffelen en wieden dat het een lieve lust is. De gemeente en Eigen Haard hielpen mee aan de opzet van dit project. Ongeveer 15 vrijwilligers ontfermen zich over de groente, de kruiden en het fruit.

Supermarkt
Een vrijwilliger zegt: “Ik vind het interessant om te leren wat er allemaal gebeurt in een tuin. In de supermarkt kopen we eten zonder erbij na te denken hoe het gegroeid is.” De vrijwilligers oogsten voor de Voedselbank en daarna voor zichzelf. Ook leveren ze eten aan Resto vanHarte, een sociaal buurtrestaurant dat voor € 5,- maaltijden klaarmaakt.

’s Lands eerste voedselbos in Noord

Urbaniahoeve is het eerste voedselbos in Nederland. Begin 2011 lag hier nog een grote parkeerplaats. “De grote bomen stonden er al”, zegt Debra Solomon van Urbaniahoeve. “De rest hebben we zelf aangeplant. 44 fruit- en notenbomen waaronder de hazelaar, honderden bessenstruiken, eetbare bodembedekking, medicinale planten en bladgroente als winterpostelein en daslook. Buurtbewoners hebben alles zelf aangelegd. Na 3 jaar intensief onderhouden, plant het meeste zichzelf nu voort. We oogsten samen. Het voedselbos zorgt voor gratis eten voor mensen uit de buurt, het houdt water vast en het is een fijne plek voor insecten. Het bos geeft verkoeling en de grond is heel rijk.” De locatie is de buitenruimte van kunstenaarsbroedplaats 'de IJsbrand'. De IJsbranders huren deze ruimte van de gemeente.

Voedselbos in Zuidoost

Een megagroot voedselbos in de K-buurt in Zuidoost is in de maak. Het wordt 45 hectare groot en ligt verspreid door de hele buurt. 60 vrijwilligers planten en verzorgen groente en noten- en fruitbomen. Het duurt nog zo’n 2 jaar voordat het voedselbos klaar is. Het voedsel is gratis voor alle buurtbewoners.

Voedseltuinen in West

Mijn Stadstuin is een tuin van 4 hectare in het stadslandbouwgebied van West, aan de Nico Broekhuysenweg. Mensen kunnen hier een tuintje huren en hun eigen biologische groenten verbouwen met de kennis, hulp en middelen van de mensen van Mijn Stadstuin. Te druk? Dan kunnen bewoners het tuinieren gedeeltelijk uitbesteden. Zo kan iedereen zelf verbouwde, biologische groenten op tafel krijgen.

Tuinieren op IJburg

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt de nieuwe stek van moestuinvereniging Proefeiland. 30 tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Ook is er een gezamenlijke pluktuin voor de buurt.

Overzicht van alle tuinen

Meer weten over tuinieren in Amsterdam? Een overzicht van alle initiatieven staat hier: www.vanamsterdamsebodem.nl/initiatieven

Subsidie aanvragen?

Bewoners en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor vernieuwende activiteiten om voedsel duurzamer te maken. Meer weten?

Bron: Amsterdam.nl