The Future Diaper Project | Wegwerpluier zou duurder moeten zijn

True Price berekent de kosten in de hele keten van een product. Van de grondstoffen tot de afvalfase, van de lage lonen voor arbeiders die hoger zouden moeten zijn tot klimaatschade die gecompenseerd moet worden. Zo wordt de echte prijs zichtbaar: het verschil tussen wat consumenten in de winkel betalen en de kosten die niet worden doorberekend. The Future Diaper Project kijkt naar een duurzamer alternatief voor de luiers.

Verborgen kosten

Als de verborgen kosten voor energie, CO2-uitstoot, afvalverwerking, productie, transport en milieuvervuiling worden meegerekend, zouden wegwerpluiers in de winkel 60 procent duurder moeten zijn. Nu betalen Nederlanders gemiddeld 25 cent per luier, maar in de echte prijs zou daar nog 15 cent aan maatschappelijke- en milieukosten bovenop moeten komen.

Future Diaper Project

De goedkoopste luiers zouden zelfs twee keer zo duur moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Future Diaper Project in samenwerking met de gemeente Amsterdam heeft laten uitvoeren door True Price. Om de klimaat- en maatschappelijke impact met 20 procent te verminderen zouden ouders hun kinderen zindelijk moeten krijgen als ze 2 of 2,5 jaar oud zijn.

1 miljard wegwerpluiers

Volgens CBS-cijfers zorgen 1 miljard wegwerpluiers jaarlijks voor 200.000 ton afval. Dat is 5 procent van al het huishoudelijk afval in Nederland. De meeste plastic luiers worden momenteel verbrand in afvalovens en niet gerecycled. Daarom subsidieert de overheid diverse projecten om de luierindustrie meer circulair te maken, zoals het apart inzamelen van luiers bij kinderdagverblijven.

Wegwerp vs Herbruikbare luiers InfographicTrue Price heeft verschillende scenario’s van luiergebruik doorgerekend. Wie slechts een of twee dagen wasbare luiers gebruikt, voorkomt nog steeds 20 tot 25 procent luierafval. Luiers van biobased plastic hebben slechts een 5 procent lagere impact op milieu en maatschappij. Overigens hebben wasbare katoenen luiers weer een grotere voetafdruk als ze in de droger gestopt worden bij gezinnen die geen groene stroom gebruiken.

Zindelijkheid

De conclusie blijft dat preventie door eerdere zindelijkheid en het gebruik van wasbare luiers de afvalberg kan verkleinen en de klimaatschade kan beperken. ,,Zeker een kwart van de verschoningen is onnodig omdat we steeds later beginnen met zindelijkheid”, zeggen Nathan Volkers en Guus Meijer, de initiatiefnemers van het Future Diaper Project. Ze hebben gezamenlijk vijf kinderen en gooiden volle zakken luiers weg. ,,Kan dat niet anders?, vroegen we ons op een gegeven moment af”, zegt Meijer. ,,We zien drogisten en supermarkten stunten met prijzen en aan de andere kant de maatschappelijke kosten toenemen voor afvalverwerking. En dan hadden we nog niet gekeken naar de andere milieueffecten zoals uitstoot van broeikasgassen in de productieketen.” Volkers: ,,Een wasbare luier is inderdaad wat meer werk, want je moet ze wassen, maar het beeld dat mensen hebben bij wasbare luiers is verouderd: doeken met spelden, weken in emmers en poep in de wasmachine. Dat is al lang niet meer zo.”

Bijeenkomsten

Op 24 november 2022 presenteert het Future Diaper Project de resultaten van het onderzoek tijdens drie online bijeenkomsten aan beleidsmakers van de gemeente Amsterdam, kinderdagverblijven en retailorganisaties.Aanmelden kan via deze link

Lees er meer over.

Ook meepraten?