Tip | Repareer het!

Hoe leuk is het als je warme winterjas na een eenvoudige reparatie weer jaren mee kan? Als je geen nieuw koffiezetapparaat hoeft te kopen, omdat hij helemaal niet stuk bleek te zijn? Of als je kind weer lacht omdat zijn favoriete knuffel is gerepareerd?

Maar hoe je iets repareert, dat leer je niet op school. Daarom bedacht Martine Postma, inwoner van Amsterdam, in 2009 het Repair Café.

Repair Café

Een Repair Café wordt georganiseerd door vrijwilligers met reparatievaardigheden. Vaak in gebouwen met een buurtfunctie, zoals een school, buurt- of verzorgingshuis. Je gaat erheen met je kapotte voorwerp en een vrijwilliger laat zien hoe die het repareert of (als het eigenlijk helemaal niet kapot is) schoonmaakt.

In Amsterdam zijn 19 Repair Cafés actief, waar zo’n 300 deskundige vrijwilligers bij betrokken zijn.

Naast de gratis Repair Cafés zijn er natuurlijk andere manieren om kapotte spullen op te (laten) knappen. Amsterdam heeft een ruim aanbod aan ambachtelijke specialisten, zoals kledingreparateurs, schoenmakers of zelfs poppendokters die je daarbij kunnen helpen. Je kunt deze vinden op Repareerhet.nl. Voor wie het liever zelf wil proberen bevat deze website ook handige links naar instructievideo's.

Bron: Repair Café