15 tot en met 24 april is het nationale bijentelling | Tips voor bijen in de tuin of op het balkon

Gezoem en gefladder in de zon van bijen, vlinders en insecten. Het is een fijn geluid! Veel mensen willen planten in de tuin of op het balkn die goed zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Met deze tips maak jij je balkon of tuin aantrekkelijk voor bijen.

Hoe moet je dit doen?

Hedera of Klimop trekt heel lang insecten aan
Hedera of Klimop is inheems en trekt gedurende een lange periode insecten aan.
  1. Kies voor inheemse soorten

    Dat zijn planten die al eeuwen in Nederland voorkomen en daardoor de dieren op precies het juiste moment geven wat zij nodig hebben. Zo leggen vlinders hun eitjes op heel specifieke planten.

    Zwarte rosse zandbij
    Rosse zandbij

  2. Aantrekkelijke soorten

    Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen of vlinders op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien zodat zoveel mogelijk soorten bij je iets te smikkelen hebben. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender.


    Grasbij op paardenbloem



  3. Maak een bijenhotel

    Zorg dat wilde bijen in je tuin een nestje kunnen vinden. Ruim dus niet te veel op! Laat bladeren liggen op de grond. Of hang een insecten- of bijenhotel op. Een bijenhotel kun je zelf maken.

    Grasbij op Pinksterbloem

    Grasbij op Pinksterbloem
  4. Biologische zaden en planten

    Koop het liefst biologische zaden en planten: die zijn niet met gif behandeld. Deze planten zullen in het begin misschien eerder worden aangevreten omdat ze niet behandeld zijn. Op den duur zullen ze zich herstellen: ze zijn gewend aan de schimmels en parasieten in Nederland en daardoor vaak ook sterker. Op deze website is een lijstje van tuinders die dit verkopen.

Verschillende soorten bijen

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen wilde bijen en honingbijen. De honingbij kent iedereen. Die wordt door imkers gehouden in een bijenkast of korf, waarin honing wordt gemaakt. Maar er zijn ook tal van andere bijen. Alleen al in Nederland leven meer dan 350 soorten wilde bijen.
Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van veel planten. Veel voedselgewassen zijn ook afhankelijk van bijen. De wilde bij is dus ook van belang voor ons. Wilde bijen leggen meestal geen grote afstanden af, tussen de 150 en 600 meter.
Maar met de wilde bij gaat het niet zo heel goed: Wilde bijen zijn voor hun voedsel afhankelijk van inheemse en specifieke soorten bloemen. Deze worden steeds zeldzamer door de grootschalige landbouw. De bloemloze graslandschappen voor de veeteelt en de uitgestrekte percelen met maar één gewas zijn een monocultuur waar de wilde bij niets aanheeft. Daarom is het nog belangrijker dat we onze tuinen aantrekkelijk voor bijen maken.

Op de site van de nationale bijentelling staat een overzichtje met de verschillende soorten bijen.

Dotterbloem
Dotter is een inheemse plant goed voor de bijen.

Bestrijdingsmiddelen

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat niet alle planten die als bij-, insect, of vlindervriendelijk worden verkocht dat ook daadwerkelijk zijn. Sterker, er worden soorten verkocht die behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen – zoals neonicotinoïde - die extreem giftig zijn voor bijen, insecten en vlinders. Biologische planten, bollen en zaden zijn dat niet.

Uitheemse planten

Blauwe druifjes
Blauw druifje is een twijfelachtige inheemse soort, ze komt uit Wallonië en zuidelijker.

Uitheemse planten komen niet van oorsprong uit Nederland. Deze planten trekken daarom nooit zoveel vliegende bezoekers als planten die wel uit Nederland komen. Ook bloeien uitheemse soorten soms niet op de juiste tijd, waardoor ze geen nectar of stuifmeel hebben op het juiste moment. Dus dan hebben de rupsen of wilde bijen nog steeds niets te eten! Planten die hier niet van nature voorkomen kúnnen voedsel zijn voor inheemse insecten, maar vaak niet de meest kwetsbare insectensoorten die juist een steuntje in de rug nodig hebben. Zoals de wilde bij.

Daslook
Het geurige daslook bloeit nu. Het is een makkelijke plant die het zowel in de schaduw als halfzon goed doet. Bijen zijn er dol op. Jij kan er heerlijke soep van maken.


De nationale bijentelling

Tel jij ook mee met de bijentelling?

Geef je telling door op deze website