Transitie in de K-Buurt | Een lesje thermostaat

Er gebeuren mooie dingen in stadsdeel Zuidoost. Half januari werd daar in buurthuis de Bonte Kraai de Transitie Hub geopend. K-buurtbewoners kunnen daar terecht met vragen over isolatie, recycling, energietransitie en hun digitale thermostaat.

Een van de drijvende krachten achter de Transitie Hub is de 51-jarige coördinator Aniel Nazarali. Hij woont al zijn hele leven in Zuidoost, kent de K-buurt op zijn duimpje. "Mensen kennen mij hier," vertelt Aniel. "Dat praat heel gemakkelijk, je voelt elkaar goed aan."

Ontmoetingsplek

De Transitie Hub wil toegankelijk en laagdrempelig zijn. "We hebben hier zeven vrijwilligers rondlopen met verschillende achtergronden, vijf nationaliteiten. Dat maakt het een stuk makkelijker om uitleg te geven over duurzaamheid. Want Zuidoost is heel divers met 158 identiteiten of meer. Energietransitie leeft in de wijk, maar het kan beter. We zijn ook een soort ontmoetingsplaats. Mensen hoeven hier niet alleen met vragen te komen over duurzaam energieverbruik. Soms hebben ze gewoon behoefte aan een gesprek. Dat kan hier ook allemaal."

Anil K-Buurt

Aniel doet dagelijks vooral het transitie-deel. "Ik geef tips over duurzaamheid, energie besparen en isolatie." Daar is veel behoefte aan, heeft hij gemerkt. "Laatst kwam bij ons een bewoner die enorm geschrokken was van de energierekening. Die was voor het gezin gestegen naar vierduizend euro. We gaan dan bij die mensen kijken hoe dat komt. Dan kom je de woning binnen en zie je dat thermostaat op 25 graden staat. Dat is een digitale en ze hebben die gewoon de hele dag op één nummertje staan. Ze weten niet hoe ze dat ding moeten veranderen."

Gebruiksaanwijzing flat

Dit soort problemen spelen in meer nieuwbouwwijken, legt Martin Jas uit. Hij is duurzaamheidscoördinator van de gemeente in Zuidoost en is ook aangeschoven in het buurthuis. "Je moet niet vergeten dat er in deze wijken mensen zijn die nog niet eerder in flat hebben gewoond. Negen van de tien nieuwe bewoners krijgen geen gebruiksaanwijzing voor hun flat. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld niet hoe ze de digitale thermostaat moeten instellen, en begrijpen ze niet hoe het circulaire ventilatiesysteem werkt. Wat ze met hun afval moeten doen. Sommige flats hebben voor afval een stortkanaal, bij anderen moet je het allemaal zelf doen. Het zou mooi zijn als er in de toekomst iemand met de nieuwe bewoners de hele woning doorloopt. Uitlegt geeft hoe alles werkt. Iemand die bijvoorbeeld thermostaat-les geeft. Voor menigeen lijkt zo'n ding heel simpel, maar voor veel mensen is het dat blijkbaar niet."

Oud frituurvet

Bij de Transitie Hub zitten ze nog in de pioniersfase. "We leren nog elke dag". Aan initiatieven op circulaire gebied geen gebrek, zoals de inleveractie voor oud frituurvet. 'Er wordt in Zuidoost heel wat afgebakken," lacht Daniel. 'Kip, noem maar op. We hebben genoeg mensen gesproken die hun oude frituurvet gewoon door het toilet of gootsteen spoelen. We leggen ze uit waarom ze dat niet meer moeten doen. We bieden ze een inleverpunt voor dat vet aan. Als je een liter bij ons inlevert, krijg je een bonnetje en maak je aan het einde van de maand kans op een leuk cadeau."

Via de Hub wordt al veel oude kleding in de wijk ingezameld. "Die sorteren we en die geven we dan weg. Minimaal vier keer per jaar staan we met een tafel vol, gesorteerde oude kleding in winkelcentrum De Kameleon. Of dat een succes is? Ja, zeker weten." Bewoners kunnen bij de Hub ook hun oude batterijen en niet gebruikte verf inleveren. De Hub is nu nog niet groot genoeg om meer te doen.

Circulaire bouwmarkt

'In de toekomst denk ik dat er ook plaats is voor een circulaire bouwmarkt', aldus Martin Jas. "In Zuidoost worden heel veel renovatieprojecten uitgevoerd. Dan krijg bijvoorbeeld zo'n flat van 200 woningen allemaal nieuwe keukens. De oude keukenkasten gaan nu allemaal bij het grofvuil. Als je van die keukenkastjes de deurtjes afschroeft, kan je die op een circulaire bouwmarkt aanbieden. Mensen die een nieuw keukendeurtje nodig hebben, kunnen daar dan gaan kijken. Datzelfde geldt voor ongebruikte verf. Die kan je daar inleveren, en die wordt dan gesorteerd op kleur aangeboden. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie voor zo'n circulaire bouwmarkt."

Aniel Nazarali is tevreden over de eerste Hub-maanden. "We zijn net begonnen. Onze bereikbaarheid moet nog wel verbeteren. Er moet gewoon meer aanloop komen. Dat proberen we door reclame te maken op ‘social media’ en we willen ook in Zuidoost op de markt gaan staan, daar mensen aanspreken. Ik hou van mensen helpen. Dit is mijn buurtje. Ik wil de K-buurt verbeteren. Dat geeft mij enorm goed gevoel."