
Feestelijke start Amsterdams Klimaatakkoord tijdens WeMakeThe.City
‘If not us, then who? If not now, then when?’ De openingswoorden van wethouder Marieke van Doorninck bij de feestelijke lancering van het Amsterdams Klimaatakkoord vandaag. Tegelijk ging ook dit online platform Nieuw Amsterdams Klimaat live.
Plaats van akte: het WeMakeThe.City festival, NEMO. Op het podium en in de zaal: zo’n 200 enthousiaste initiatiefnemers van duurzame projecten in Amsterdam. Onder hen vertegenwoordigers van projecten uit de stadsdelen, zoals stadslandbouwproject NoordOogst, Sociaal Cement, duurzaamheidscentrum Jungle, oprichter Fastudo Films Elvis Ruth Penuel, de Green Business Club, energiecoöperatie Ecostroom, bewonerscommissie Sloterhof en bedrijveninvesteringszone Secret Village. Ook organisaties die zich bezighouden met de hele stad namen deel, zoals Artis, de Groene Grachten, het Comenius Lyceum, het Geert Groote College, Port of Amsterdam, het Rijksmuseum, Waternet en energiecoöperatie Zuiderlicht.
Een beweging van doeners
Dit akkoord is geen verdrag, maar een verbond, stelde de wethouder. ‘Het gaat erom dat we een beweging van realistische en optimistische doeners zijn gestart. Een beweging die steeds groter wordt, omdat iedereen zich kan aansluiten.’ Het Klimaatakkoord is een bundeling van initiatieven van bewoners en bedrijven die bijdragen aan de energietransitie van Amsterdam.
Dagvoorzitter Natasja van den Berg ging in de zaal en op het podium in gesprek met initiatiefnemers. De diversiteit aan projecten blijkt enorm: van zon- en windprojecten tot verduurzaming van een winkelgebied en van jongerenparticipatie tot groen waterstofcluster in de haven. Het grootste verlangen van de initiatiefnemers? Gewoon beginnen, samen doen, starten met de dingen die je zelf kunt doen, doorzetten, het heft in eigen handen, scholen en bedrijven samen, met alle kleine kruimels samen een koekje maken.


Zeven generaties in gesprek
In het generatiegesprek wisselden zeven generaties Amsterdammers, van 15 tot 84 jaar, uit hoe ze tegen de energietransitie aankijken. Binnen twee jaar ging Amsterdam over van kolen op gas, weten de ouderen uit het gezelschap. Hoe snel kunnen we nu over van fossiel naar schoon? Het helpt om de energietransitie ook te zien als kans om andere maatschappelijke problemen op de lossen, stellen de veertigers en vijftigers. En de jongeren? Zij willen aan de slag.

Belemmeringen uit de weg ruimen
Bedrijvennetwerk ORAM (Algemeen directeur Kees Noorman), !WOON (Directeur-bestuurder Evert Bartlema), het Regionaal Energieloket (oprichter Paul Geurts), koplopernetwerk 02025 (projectleider Thijs Haverkamp) en wethouder Van Doorninck besloten de ochtend met een podiumgesprek over de belemmeringen voor de energietransitie. Elkaar leren begrijpen en ondersteunen is een van de belangrijkste manieren om die uit de weg te ruimen.

’s Middags stapten de deelnemers op de fiets voor een route langs duurzame energie-initiatieven in de stadsdelen en Weesp.


Meer info
Foto's: Sanne Couprie