De Amsterdamse Tuinkalender | September

De maand waarin vergankelijkheid betekenis vat, want de kleur verschiet langzaam naar dor. Hoe prachtig die kleuren ook zijn, de sterfelijkheid van je tuin begint zichtbaar te worden aan de droge bladeren die door de planten dwarrelen. September, begin van de herfst is hier.

Oogsten

Knip bladeren voor de vruchten weg in de moestuin, er moet namelijk licht bij de vruchten komen om ze goed te laten rijpen. Oogst deze maand je bessen, appels en peren.

Vlier Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat

September betekent ook dat we ons al met het nieuwe leven kunnen gaan bezigen: oogst je zonnebloemen nu: Knip de bloemen af en leg ze te drogen, zo kun je de pitten eten of bewaren en volgende lente zaaien. Doe dit ook voor het Hangwilgenroosje. Pluk de pluisjes en zaai ze verderop.

Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat
Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Voorkom je winterblues: plant voorjaarsbollen!

Vanaf september tot en met december kun je voorjaarsbloeiende bollen planten. Akonietjes en Sneeuwklokjes laten zich vaak als allereerst zien, ze staan er soms al in januari. In februari kan je genieten van Narcissen, Tulpen, Blauwe druifjes en Krokussen. Maar ook Fritillaria’s, Scilla’s en Alliums zijn voorjaar bloeiende bollen. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon. Een cadeautje aan jezelf als je over een paar maanden met een winterblues zit.

Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Snoeien

Er is ook werk aan de winkel om te snoeien: Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken. Knip de takken van bessen, bramen en frambozen waar de vruchten aanzaten af.

Blijf uitgebloeide bloemen van je Rozen, Dahlia’s en Begonia’s verwijderen.

Planten vermeerderen

Het is nu dus ook tijd om je vaste planten te vermeerderen. Steek de plant uit de grond met een schepje, schud de aarde van de wortels. Nu trek je voorzichtig de kluit met de wortels en aarde doormidden. Soms kan je hem zelfs nog een keertje doormidden trekken. Je kan het ook steken met een schepje. Nu heb je 2 of zelfs 4 nieuwe planten, gratis! Poot ze weer terug in de grond en geef ze wat water. In het voorjaar sta je versteld hoe snel ze weer de grond uitschieten.

Vrouwenmantel Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat

De dieren in de tuin

Maak je nestkastjes leeg: vogels gaan nu al appartementjes voor volgend jaar bekijken en meubilair van voorgaande gasten wordt niet op prijs gesteld!

Ook kun je nu een egelhuis plaatsen. Benieuwd of je huisje bewoond is? Til het huisje niet op om erin te kijken, dan stoor je de egel! Kijk of je poep of pootafdrukken ziet bij de ingang van het huisje, dan weet je of het huisje is bezet.

Voorbereidingen voor de winter

Nu is het moment om je houten tuinmeubels in de vernis of verf zetten voordat het te koud is. Plan hier wel een dag voor dat het niet gaat regenen en de temperatuur moet boven de 15 graden blijven. Zo bescherm je de spullen tegen de barre kou die snel op tilt zal zijn.

Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Vuur stoken

Het wordt nu snel kouder 's avonds dus je wil wellicht een fikkie stoken in je vuurkorf. Zorg dat je een voorraadje brandhout hebt, dat onbehandeld ('schoon') is en zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Het is verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen nog meer schadelijke stoffen vrij. Gebruik altijd droog hout. Dit herken je aan scheuren of een loszittende schors.

Vuur hout Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke BraatVeilig een vuurtje maken?

Maak geen vuur als het mistig of windstil is, de rook blijft dan lang hangen.

Check voordat je een vuurtje maakt altijd of de luchtkwaliteit dit toelaat