De Amsterdamse Tuinkalender | September

De maand waarin vergankelijkheid betekenis vat: kleur verschiet langzaam naar dor. Hoe prachtig die kleuren ook zijn, de sterfelijkheid van je tuin begint zichtbaar te worden aan de droge bladeren die door de planten dwarrelen. September, begin van de herfst is hier.

Oogsten

Knip bladeren voor de vruchten weg in de moestuin, er moet namelijk licht bij de vruchten komen om ze goed te laten rijpen. Oogst deze maand je bessen, appels en peren.

Vlier Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat
Rijpe vlierbessen

September betekent ook dat we ons al met het nieuwe leven kunnen gaan bezigen: oogst je zonnebloemen nu: Knip de bloemen af en leg ze te drogen, zo kun je de pitten eten of bewaren en volgende lente zaaien. Doe dit ook voor het Hangwilgenroosje. Pluk de pluisjes en zaai ze verderop.

Voorkom je winterblues: plant voorjaarsbollen!

Vanaf september tot en met december kun je voorjaarsbloeiende bollen planten. Akonietjes en Sneeuwklokjes laten zich vaak als allereerst zien, ze staan er soms al in januari. In februari kan je genieten van Narcissen, Tulpen, Blauwe druifjes en Krokussen. Maar ook Fritillaria’s, Scilla’s en Alliums zijn voorjaar bloeiende bollen. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon. Een cadeautje aan jezelf als je over een paar maanden met een winterblues zit.

Amstelglorie wilde border

Snoeien

Er is ook werk aan de winkel om te snoeien: Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken. Knip de takken van bessen, bramen en frambozen waar de vruchten aanzaten af.

Wingerd

Blijf uitgebloeide bloemen van je Rozen, Dahlia’s en Begonia’s verwijderen.

Planten vermeerderen

Het is nu dus ook tijd om je vaste planten te vermeerderen. Steek de plant uit de grond met een schepje, schud de aarde van de wortels. Nu trek je voorzichtig de kluit met de wortels en aarde doormidden. Soms kan je hem zelfs nog een keertje doormidden trekken. Je kan het ook steken met een schepje. Nu heb je 2 of zelfs 4 nieuwe planten, gratis! Poot ze weer terug in de grond en geef ze wat water. In het voorjaar sta je versteld hoe snel ze weer de grond uitschieten.

Vrouwenmantel Tuinkalender Gemeente Amsterdam Wieke Braat
Vrouwenmantel kruipt door deze achtertuin

De dieren in de tuin

Maak je nestkastjes leeg: vogels gaan nu al appartementjes voor volgend jaar bekijken en meubilair van voorgaande gasten wordt niet op prijs gesteld!

Ook kun je nu een egelhuis plaatsen. Benieuwd of je huisje bewoond is? Til het huisje niet op om erin te kijken, dan stoor je de egel! Kijk of je poep of pootafdrukken ziet bij de ingang van het huisje, dan weet je of het huisje is bezet.

Hommel op Dahlia in Amsterlglorie

Een compostbak maken

Compost kan je gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren waardoor je planten beter groeien.
De compost kan je los op de grond leggen, of in een bak van gaas of houten planken met kieren waar veel zuurstof doorheen kan. Maak van je tuin- en keukenafval een hoop die, om het composteringsproces zo goed mogelijk te laten verlopen, minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang moet zijn. Je kunt de hoop het hele jaar aanvullen met tuin- en keukenafval.

Bedenk dat er dieren zijn die op voedselafval afkomen. Dus maak de compost onbereikbaar voor ratten. Alleen goed afgesloten compostbakken met openingen kleiner dan 5 mm. En er zijn geheel afgesloten bakken die sneller composteren. En zorg ervoor dat er geen begroeiing of begraafbare bodem rondom de compostbakken is.

Maak de composthoop nat bij droogte en dek hem af bij veel regen. De compost is klaar als hij donkerbruin van kleur is en kruimelig van structuur.

Voorbereidingen voor de winter

Nu is het moment om je houten tuinmeubels in de vernis of verf zetten voordat het te koud is. Plan hier wel een dag voor dat het niet gaat regenen en de temperatuur moet boven de 15 graden blijven. Zo bescherm je de spullen tegen de barre kou die snel op tilt zal zijn.

Dahlia border

Vergroen uw tuin met de tegelservice

Meer groen en minder tegels helpen om de tuin én de stad koeler te houden. Ook kan het regenwater beter weglopen in een groene tuin. Doe mee en verruil de tuintegels voor groen! Met de gratis tegelservice helpen wij je van de tegels af. Bekijk de ophaaldagen per stadsdeel.