Veel meer speelruimte door subsidie | Growy de verticale stadsboerderij

Ard van de Kreeke richtte in 2019 Growy op. Growy is een innovatieve verticale boerderij die werkt zonder pesticiden. Inmiddels heeft Growy al ruim 100 mensen in dienst en vestigingen in Amsterdam, Singapore en Koeweit.

Gestapeld boven elkaar kweken zij voedzame sla, kruiden en ‘microgreens’ zoals eetbare bloemen. Of zoals Van de Kreeke het beschrijft: “Wij verbouwen betaalbare nutriënten”. De producten gaan onder andere naar chef-koks in restaurants.

Altijd 21 juni

Het zaaien, oogsten en verpakken gaat vol automatisch. Growy’s personeel bestaat vooral uit hardware- en softwareengineers en datawetenschappers die zorgen dat alles zo goed en voedzaam mogelijk groeit. Door iets meer rood of blauw licht, of de vochtigheid te optimaliseren voor juist die plant. “Met ledlampen is het hier elke dag 21 juni”, grapt Van de Kreeke.

Duurzaam en innovatief

Kunstmatige intelligentie analyseert miljoenen foto’s die doorlopend van de plantjes worden gemaakt, en meldt afwijkingen. Al die high tech klinkt minder romantisch dan de klassieke boer in blauwe overall. Toch staat Growy juist voor gezondheid, circulariteit en duurzaamheid. Bijvoorbeeld door per plant te onderzoeken onder welke omstandigheden die uitgroeit tot een langer houdbaar eindproduct. Want dat voorkomt weggooien van voedsel verderop in de keten.

Nieuwe technologie

Zonder EFRO-subsidie was het zo snel niet gegaan. “Zonder subsidie had ik het kleiner gehouden en langzamer opgebouwd”
In 2019 kocht biologisch akkerbouwer Ard van de Kreeke dit bedrijf voor het verticaal verbouwen van microgreens. Hij wilde uitbreiden naar meer producten maar daarvoor moest hij dure nieuwe technologie laten ontwikkelen. Samen met AMS Institute en Wageningen University & Research vroeg hij de Europese EFRO-subsidie aan via Kansen voor West.

Subsidie-taal

“Dat was niet zo makkelijk,” vertelt Van de Kreeke, “het taalgebruik is anders. Een subsidie is vaak maar voor een stukje van je bedrijfsvoering, je moet goed beschrijven wat de toegevoegde waarde is op wetenschappelijk of maatschappelijk vlak. Ook moesten we extra veel administreren.”

Meer speelruimte

Growy kreeg ruim € 600.000 EFRO-subsidie. Bovenop overige investeringen, zorgde de subsidie voor de speelruimte om de benodigde technologie te ontwikkelen. Van de Kreeke: “Verticaal verbouwen is de toekomst. Steden en voedselproductie gaan goed samen. Op termijn kunnen we wellicht onze restwarmte met de stad delen en nutriënten uit het rioolwater filteren. We willen ook tomaten en aardbeien gaan kweken. En over de hele wereld uitbreiden.”

Passende subsidie

Voor andere ondernemers heeft Van de Kreeke als tips: “Zoek uit welke subsidies bestaan. Beoordeel wel vooraf hoeveel moeite het aanvragen kost en wat het oplevert. Schrijf niet je bedrijfsvoering naar een subsidie toe, doe het alleen als een subsidie bij je past. Wil jij weten welke subsidie jou kan helpen te verduurzamen? Kijk dan op de duurzame wegwijzer.

Vraag ook subsidie aan

Is je MKB-onderneming bezig met innovatie, klimaat of duurzame stedelijke ontwikkeling? Dan kom jij mogelijk in aanmerking voor een subsidie van Kansen voor West. Dit is een Europees stimuleringsprogramma om de concurrentiekracht in West-Nederland te versterken. Tot 2027 is er € 36 miljoen beschikbaar.