Verborgen dierentuin op innovatief Amsterdams dak

Onze hoofdstad is een dierentuin rijker. Of beter gezegd: een ‘biodiversiteitsoase’. Onlangs werd een grind-dak van 750m2 door The Urban Jungle Project en Rooftop Revolution getransformeerd tot groen dak, met 10.000 planten en 7 zwevende ‘Boomveren’. Het bijzondere aan deze ‘dierentuin’ is dat hij in tegenstelling tot Artis niet toegankelijk is voor publiek, zelfs niet voor de bewoners van het pand.

Bomen op het dak

Wie op klaarlichte dag door de Amsterdamse Tilanusstraat loopt beseft zich waarschijnlijk niet wat er zich boven het hoofd afspeelt. Het dak van dit appartementencomplex was tot voor kort een hitte-eiland van bitumen en grind, nu gloort een groen dak met veel verschillende planten én bomen.

Rene Post The Urban Jungle Project Tilanusstraat Dak
Rene Post The Urban Jungle Project Tilanusstraat Dak

Hub voor biodiversiteit

Het is goed om te zien dat bewoners het initiatief nemen om de stad te vergroenen. Een groen dak met bomen erop: hier zie je dat het kan! Een hub voor biodiversiteit met veel capaciteit om hemelwater op te vangen zodat het niet direct in de riolering terecht komt.

Inmiddels hebben de eerste akkerhommels en steenhommels de nectar van het Slangenkruid en het Duizendblad gevonden. Ze zoemen druk rond. Op den duur verwachten we dat vlinders, lieveheersbeestjes, vogels, sprinkhanen en vleermuizen de weg naar deze biodiversiteitshub kunnen vinden. De dieren verspreiden ook sporen van paddenstoelen, dus die ga je hier over een tijdje ook vinden.

Het dak wordt door deze dieren gebruikt om te eten en om even uit te rusten als ze zich tussen de verschillende groenzones in de stad verplaatsen. Daarnaast kunnen dieren uit verschillende 'families' elkaar hier treffen om te paren. Door deze "liefdeshub" worden er dus ook verschillende genen gemengd en dat zorgt weer voor gezonde nakomelingen van de verschillende populaties in de stad.

The Urban Jungle Project

Het groene dak, aangelegd door The Urban Jungle Project, is om meerdere redenen bijzonder. De innovatieve lichtgewicht oplossingen maken het mogelijk om op een dak met beperkte draagkracht toch vaste planten en zelfs bomen te zetten, zonder dat de constructie hiervoor hoeft te worden aangepast. Daarnaast zijn de bomen en planten in tegenstelling tot reguliere groene daken volledig modulair opgebouwd op het dak, waardoor de bestaande dakbedekking gewoon kon blijven liggen en het groen in geval van onderhoud tijdelijk kan worden verplaatst. Tot slot kan het dak bijna 50.000 liter water bergen, wat een flinke bijdrage levert aan de wateropgave in de stad.

“Dit dak is het levende bewijs van de potentie die de samenwerking tussen bewoners, gemeente en marktpartijen kan opleveren. Waarbij het extra bijzonder is dat de bewoners bereid zijn geweest te investeren in het vergroenen van een dak waar ze zelf niet op kunnen. We zijn ontzettend trots op het resultaat en hopen dat het tot meer initiatieven als deze leidt, zodat het groen zich als een duurzame olievlek over de stad verspreidt!” aldus Daan Grasveld van The Urban Jungle Project, verantwoordelijk voor de realisatie van het dak.

Groene airconditioner

Onder toeziend oog van de initiatiefnemers, partijen die betrokken waren bij de realisatie én de eerste rond zoemende bijen is het dak dus feestelijk geopend. Initiatiefneemster Linda Zwinkels: “Met ons 750m2 tellende grijze dak zagen we een kans om een bijdrage te leveren aan het vergroenen van de stad. Onder bewoners was er discussie over het plaatsen van airco’s tegen de hitte op warme dagen, maar de isolerende en verkoelende werking van het groen zorgt ervoor dat die niet meer nodig zijn. Het dak is dus een soort groene airconditioner voor ons als bewoners.

Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met groene daken. Wil je meer weten over deze daken van de toekomst? Neem dan ook eens een kijkje op www.theurbanjungleproject.com