Verduurzamen doe je niet alleen voor jezelf | Loes verduurzaamde haar dijkhuis van meer dan een eeuw oud

Het dijkhuis van Loes is meer dan honderd jaar oud. Er lagen al wel een paar zonnepanelen op het dak, maar verder verduurzamen bleef ze jaren uitstellen. Vorig jaar ondernam ze actie. Met hulp van een energieadviseur was de woning zonder verbouwing aardgasvrij in drie werkdagen. Loes zet nog even door om haar eigen energie op te wekken: “Mijn hele dak leg ik nog vol met zonnepanelen!”

Misinformatie over duurzaam wonen

Het dijkhuis uit 1910 was in slechte staat toen Loes de sleutels ontving in 2007. “Het was ouderwets geïsoleerd, er waren vochtproblemen. Heel ongezond allemaal.” Het werd van top tot teen gestript. Dat leek een mooie kans om ook een warmtepomp te installeren. Dat plan ging helaas niet door. Loes vertelt: “De aannemer vond verduurzamen van een oud dijkhuis moeilijk, moeilijk, moeilijk.”


Ze voegt eraan toe dat er vijftien jaar later nog steeds misverstanden bestaan over duurzaam wonen. Ook in de installatiesector: “Veel bedrijfjes blijven het liefst doen wat ze al kunnen: gasketels installeren. Die weten nog weinig van warmtepomptechnieken. Het is dus even zoeken naar goede, duurzame expertise. Mijn advies is: zoek door want de kennis is er wel en groeit nu snel. En wacht niet te lang. Je krijgt er namelijk een veel beter huis voor terug dat leuke, nieuwe dingen kan.”

installatie


Loes deed afgelopen jaar mee aan de Duurzame Huizenroute. Twee zaterdagen stelde ze haar huis open om geïnteresseerden rond te leiden en vragen over comfort en energieverbruik te beantwoorden. Loes: “Mensen zijn bang voor onbekende kosten. Een bezoekster dacht dat ik veel meer voor de stroom van mijn warmtepomp betaalde dan voor het gas voor een cv-ketel. Maar dat is niet zo. De moderne warmtepomp is veel efficiënter dan de slimste gasketel. Ik liet mijn energierekening zien om het te bewijzen. Met alleen nog stroom betaalde ik in oktober voor koken, warm water en warmte plus alle andere apparaten maar €9,87. De hele zomer was mijn verbruik nog dik in de min, dankzij de zonnepanelen.”

Een helpende hand

Via de gemeente was er vorig jaar subsidie beschikbaar om energieadvies te krijgen van Thuisbaas. Hier maakte Loes gebruik van. Thuisbaas is een maatschappelijke onderneming van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, die al jaren woningen helpt verduurzamen. Hun energieadviseur was van begin tot einde betrokken bij de verduurzaming van het dijkhuis. Zij onderzocht welk type warmtepomp het best geschikt was voor de woning en maakte een planning voor de werkzaamheden. Na drie werkdagen afgelopen mei was het hele huis aardgasvrij. Loes vertelt:

Dag 1: “Mijn oude gasfornuis ging eruit en daarvoor kwam een inductieoven in de plaats. Hiervoor is een perilex aansluiting (krachtstroom) getrokken vanaf de meterkast. Ook alle acht radiatoren zijn die dag verwijderd. In de kelderverdieping hing de elektricien een groot rond infraroodpaneel op. Dat straalt van boven heerlijke directe warmte uit, en hoeft alleen aan als ik er werk. Hij trok ook alvast de nieuwe stroomkabels voor de twee warmtepompen.”

Dag 2:Tien dagen later is de verzwaarde groepenkast geplaatst. Die was nodig voor alle extra apparaten. Ook de gasketel boven ging eruit, de cv-kast is nu weer bergruimte. De nieuwe boiler kreeg een handige plek in de kelder. Die heeft alleen een stopcontact en de warmwaterleiding nodig, dus dat ging vrij simpel. Vanaf dat moment woonde ik al helemaal aardgasvrij.”

Dag 3: “Op de derde en laatste werkdag zijn alleen nog de twee warmtepompen opgehangen en aangesloten. Je hebt een certificaat nodig om de warmtepompen die ik heb te installeren. De energieadviseur nam daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in de arm.”

dijkhuis


Linksboven de binnenunit van de warmtepomp en in de keuken de inductie-oven.

Alle daken vol

Loes vindt het fijn dat haar huis geen grote verbouwing hoefde te ondergaan. Het huis was in 2007 gerenoveerd en dat was ruim voldoende. “Ik heb normale isolatie en aan de achterkant nog wat oud dubbelglas. Dat was genoeg. Een appartement of tussenwoning uit de jaren 90 met gangbare isolatie is vaak al geschikt, hoewel veel partijen wat anders zeggen. Een echt onafhankelijke adviseur zit niet aan een merk vast en praat je geen onnodige verbouwingen aan. Die legt je de keuzes met de kosten voor en dat maakt je beslissingen makkelijk.”

“Mijn huis is nu comfortabel en een stuk moderner. Zonder radiatoren heb ik allemaal vrije muren, dus meer woonruimte. De slimme boiler weet wanneer ik warm water gebruik en is sneller dan de gasketel. Mijn huis is in de zomer koel en ik kan de lucht schoonmaken via een app op mijn telefoon. Ik heb geen open vuur en geen gasleidingen meer in huis. Alleen maar voordelen!”

dijkhuis


Loes kan bijna alles regelen vanaf haar telefoon.

Loes wil verder verduurzamen. De zonnepanelen op het dak worden verplaatst naar het dak van het schuurtje. Op haar woning komen 16 gloednieuwe panelen. Op de vraag of ze die wel nodig heeft antwoord ze: “Weet ik nu nog niet, maar alle daken moeten nou eenmaal vol! Met een app kan ik de opbrengst die ik zelf niet opmaak doorsluizen naar mensen in de buurt die deze zonne-energie wel willen.”

Om bewust te leven hoef je niet terug naar het stenen tijdperk. En iedereen kan wat doen volgens Loes: “Het is niet haalbaar om alles in één klap perfect duurzaam te doen. Doe gewoon wat bij je leven past. Ik stoor me aan kritiek op klimaatstakers en activisten. Als jezelf niks wil doen voor het klimaat, kun je kritiek op wie wel wat doet beter voor je houden. We hebben nu al te maken met onleefbare gebieden op aarde, dus die jonge klimaatactivisten die straks voor de uitstoot van vandaag opdraaien hebben alle gelijk van de wereld.”

Kun jij ook een betrouwbare energieadviseur gebruiken? Neem dan een kijkje in deze lijst van Verbeter je Huis of op de pagina van Thuisbaas zelf.