Verspillingsvrije Week van start

Dinsdag 7 september is Duurzame Dinsdag. Deze dag is ook het begin van de Verspillingsvrije Week. Tijdens deze week proberen we met de stichting Samen tegen Voedselverspilling mensen extra te inspireren om thuis minder voedsel te verspillen. Als heel Nederland een hele week geen voedsel weggooit, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel.

Elke week verdwijnen miljoenen kilo’s voedsel in de afvalbak. Etensresten, brood van een paar dagen oud, halve stronken broccoli, stukken courgette, eenzame wortels en plakjes kaas: van alles gooien we weg. Omdat we er niet aan toekomen. Of telkens te veel kopen. Dat kan best anders. En gelukkig zien we aan de cijfers dat heel veel mensen hun best willen doen om verspilling te voorkomen. Maar liefst 8 van de 10 Nederlanders willen hieraan bijdragen. We helpen je op weg met een aantal tips en goede voorbeelden.

Duurzamer leven

Veel Amsterdammers willen duurzamer leven. Alleen zijn veel maatregelen die het leven duurzamer maken soms best ingewikkeld en kostbaar, zoals het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Maar voedselverspilling voorkomen, dat kan iedereen. Dat zien we ook in de stad. Daar zijn een aantal inspirerende initiatieven ontstaan in de strijd tegen verspilling, die we van harte ondersteunen.

Kromme courgettes bij Instock

Een van die initiatieven is Instock Market. Via instock.nl kunnen chef-koks verse producten bestellen die over zijn of die de schappen van de winkels niet halen. Bijvoorbeeld hele grote aardappels, kromme courgettes of wortels met 2 beentjes. Instock Amsterdam nodigt influencers en bekende Amsterdammers uit om te komen dineren. Met een kek plaatje en een enthousiast praatje kunnen zij voedselverspilling onder de aandacht van hun volgers brengen.

World Disco Soup Day

Nog een initiatief is het Slow Food Youth Network. Het SFYN zet zich in voor een wereld waarin voedsel geproduceerd wordt dat eerlijk en gezond is en dat zo min mogelijk negatieve impact heeft op mens, dier en milieu. Dit doen ze onder meer door jonge consumenten, producenten, boeren, koks, activisten en studenten dichter bij elkaar te brengen tijdens proeverijen en evenementen, zoals World Disco Soup Day en de Nationale Aardappelbergdag. Deze en meer activiteiten vind je op slowfoodyouthnetwork.nl.

Tips voor thuis

Thuis valt er ook een hoop verspilling te voorkomen. Er zijn websites als voedingscentrum.nl, waar je kunt lezen wat je met restjes en kliekjes uit de koelkast kunt maken. Ook lees je er hoe je ervoor zorgt dat voedsel langer goed blijft. Belangrijkste tips: koop niet te veel en koop bij voorkeur seizoensproducten uit Nederland. Die zijn meestal verser en blijven langer goed. En bewaar je groenten en fruit goed. Op de site van de Consumentenbond is een fijn overzicht te vinden van producten die het best in de koelkast bewaard kunnen worden.

En wat er dan toch nog overblijft, kun je het best gescheiden aanleveren. De komende jaren maken we het voor meer en meer Amsterdammers mogelijk om hun groente-, fruit-, tuinafval en etensresten gescheiden aan te leveren. Gft en etensresten kunnen voor 100 procent gerecycled worden tot nieuwe producten, zoals compost, brandstof en kassenwarmte. Meer over het inzamelen van gft-afval en etensresten lees je op amsterdam.nl/afval-en-hergebruik.

Meer weten