Vondeltuin: nieuw circulair gebouw

De nieuwbouw in de Vondeltuin is opgeleverd. Het is het eerste circulaire gebouw van gemeente Amsterdam. We hebben zo veel mogelijk bestaande materialen gebruikt. Waar dat niet kon zijn materialen gebruikt die later weer herbruikbaar zijn of een lage milieu-impact hebben.

Achtergrond Snoephuis en Werkmanshuisje

Eind jaren twintig maakten architecten H.A.J. en J. Baanders verschillende ontwerpen voor de hoek van het park bij de Amstelveenseweg en de Oranje Nassaulaan. Tussen 1926 en 1929 zijn bij de ingang van de speelplaats het Snoephuis en het Werkmanshuisje gebouwd. Het Snoephuis is in 1990 afgebrand. In 1993 is een replica gebouwd die in 2011 ook door een brand is verwoest. Het nieuwe gebouw staat op de plek van het Snoephuis. Het Werkmanshuisje is gerestaureerd.

Zijaanzicht van het circulair gebouwde de Vondeltuin

Betrokkenheid van de buurt

Het nieuwe gebouw is zo ontworpen dat het leefbaar zou blijven voor de buurt. Zo is in overleg met de buurt gezocht naar manieren om de geluidsoverlast van het terras van de Vondeltuin zo veel mogelijk te voorkomen.

Op het terras zijn geluidwerende panelen geplaatst om geluidsoverlast voor de buurt te minimaliseren. Kokos- en hennepmatten zorgen voor demping van geluid. De ingang voor bezoekers is aan de zijde van het Vondelpark en niet aan de buurtkant.

Ontwerpschets van Vondeltuin

Amsterdam circulair

Amsterdam wil in 2050 een volledig circulaire stad zijn. Een stad waar waardevolle materialen en grondstoffen hergebruikt worden en geen afval geproduceerd wordt. De gemeentelijke organisatie draagt bij aan deze ambitie door bij nieuwbouw en renovaties van de eigen panden circulaire methodes en materialen toe te passen. Het bouwen van een circulair pand als de Vondeltuin is daarmee een belangrijk innovatieproject voor de gemeente Amsterdam.

Waar

De Vondeltuin ligt in het Vondelpark nabij de ingang aan de Amstelveenseweg. Adres: Vondelpark 7.