VvE Old Trafford uitgeroepen tot Dak van de Maand september

Niels van den Bogaert is erg blij met de zonnepanelen op het dak van VvE Old Trafford in Park de Meer in Amsterdam. Al jaren was de VvE bezig met de leden overtuigen van het nut van zonnepanelen op het dak. Helaas wilde het maar niet lukken alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. ‘De regels vanuit de overheid veranderen te vaak, men was wantrouwig over het voordeel dat ze uit de panelen konden halen.’ Aldus Van den Bogaert. Gelukkig kwam Ecostroom om de hoek kijken.

Energiecoöperatie ontzorgt

‘Als energiecoöperatie huren wij als het ware het dak van een VvE. Wij leggen alles aan en zorgen dat de zonnepanelen gefinancierd worden door deelnemers te werven’, legt Joris van Vuure, bestuurder Ecostroom, uit. ‘Uiteraard krijgen de leden van de VvE als eerste de mogelijkheid te investeren in de zonnepanelen. Deelnemers in het project kunnen direct profiteren van de opgewekte zonnestroom. Natuurlijk kunnen vervolgens ook buurtgenoten kunnen meedoen.’

Dak te huur

Deze constructie was precies wat de VvE nodig had. Van een proces dat eerst jaren duurde was het nu een kwestie van akkoord krijgen voor het verhuren van het dak aan Ecostroom. ‘Die huuropbrengsten dekken precies de meerkosten die de zonnepanelen veroorzaken voor het onderhoud van het dak. Ook dat was een bezwaar dat heerste en nu weggenomen kon worden’, legt van den Bogaert uit.

Leden investeren naar keuze

Even leek corona roet in het eten te gooien, doordat de beslissende VvE vergadering niet door kon gaan. Gelukkig was het VvE bestuur inventief en regelde een grote zaal waar iedereen op afstand bij elkaar kon komen. Na een heldere uitleg hoe het werkt hebben de leden het voorstel in stemming gebracht. Bijna unaniem werd ingestemd met het verhuren van het dak aan Ecostroom en meerdere VvE leden hebben zelf geïnvesteerd in een zonnepaneel van de coöperatie.

Binnen een week gepiept

Toen ging het snel, binnen een paar maanden kwamen de installateurs van Zon & Co en lagen de zonnepanelen in slechts 1 week op het dak. Van den Bogaert: ‘We hebben nauwelijks overlast gehad, enkel 1 dag een hijskaan om het materiaal het dak op te krijgen en 1 dag een steiger, dat was alles.’ Op 28 september zijn de zonnepanelen aangesloten via Liander en genieten de bewoners van duurzame energie.

Voordeel voor iedereen

‘Dit dak is echt een voorbeeld hoe VvE’s en energiecoöperaties elkaar kunnen vinden en er een win-win situatie gecreëerd kan worden. Duurzame stroom voor de bewoners, meer daken voor Amsterdammers zonder eigen dak en schonere energie in Amsterdam. Een terecht Dak van de Maand!’, aldus Art van der Giessen, programmamanager Zon van gemeente Amsterdam. ‘We hopen dat steeds meer VvE’s deze manier van zonne-energie op het dak omarmen, zodat we samen kunnen werken aan een energieneutrale stad.’

Wil jij ook profiteren van zonne-energie?

Met Zon Zonder Zorgen ontvang je in een paar stappen advies op maat. Voor woningeigenaren én huurders.

Ga naar Zon Zonder Zorgen