
Tip | Wat ledje?
Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Een ledlamp is 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug.
Vervang je onzuinige lampen vandaag al
Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.
Vind de lamp voor jou
Volg de volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt:
1. Bekijk welke lamp(en) je hebt
Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Gloei- en halogeenlampen worden wel heet. Ledlampen zijn redelijk koel, en schijnen direct op volle sterkte.
2. Noteer de code op de lamp
Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van.
3. Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar
Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of deze werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen. Met de handige 3-standen ledlampen heb je geen dimmer nodig.
4. Ga naar de winkel of koop de lampen online
Ledlampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.
Bron: Iedereendoetwat.nl
