Tip | Wat ledje?

Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Een ledlamp is 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug.

Vervang je onzuinige lampen vandaag al

Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.

Vind de lamp voor jou

Volg de volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt:

1. Bekijk welke lamp(en) je hebt

Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Gloei- en halogeenlampen worden wel heet. Ledlampen zijn redelijk koel, en schijnen direct op volle sterkte.

2. Noteer de code op de lamp

Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van.

3. Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar

Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of deze werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen. Met de handige 3-standen ledlampen heb je geen dimmer nodig.

4. Ga naar de winkel of koop de lampen online

Ledlampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.

Bron: Iedereendoetwat.nl

De infograpic 'Led is goedkoper dan je denkt'
De infographic ‘Led is goedkoper dan je denkt’ gaat over het geld dat je bespaart met ledlampen ten opzichte van een halogeen- en gloeilamp, in een moderne stijl met groene vlakken en zwarte iconen (lamp, winkelwagen, bliksem). De infographic benoemt de volgende punten: Led: je kunt 15 jaar met 1 ledlamp doen. 1 ledlamp kost €6,-. De energiekosten zijn €8,- voor 15 jaar. In totaal betaal je dus ongeveer €14,-. Halogeen: je verbruikt 5 halogeenlampen in 15 jaar. 5 halogeenlampen kosten samen €13,-. De energiekosten zijn €52,- voor 15 jaar. In totaal betaal je dus ongeveer €65,-. Gloei: je verbruikt 9 gloeilampen in 15 jaar. 9 gloeilampen kosten samen €9,- De energiekosten zijn €74,- voor 15 jaar. In totaal betaal je dus ongeveer €83,-. De infographic gaat over lampen met schroeffitting en 400 lumen lichtsterkte op basis van 550 branduren per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 22,5 cent per kilowattuur (prijspeil 2020).