‘We koken op onze eigen zonne-energie’

Ook jij kunt iets doen voor het klimaat. Of je nu een bewoner bent, of ondernemer. Isoleer jouw huis of bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Om je op weg te helpen hebben we nu de Duurzame Wegwijzer. Monique is al jaren actief voor een beter klimaat. Dat begon met het wegdoen van haar auto. Intussen is haar huis een duurzaam voorbeeld. ‘Na investeren in zonnepanelen kwam van het één het ander.’

Volg de Duurzame Wegwijzer op www.nieuwamsterdamsklimaat.nl/wegwijzer

Deelauto

De keuze om de auto van de hand te doen was snel gemaakt. Waarom zou je als je in Amsterdam woont eigenlijk nog een auto hebben? We gebruikten hem weinig en er moest een dure reparatie plaatsvinden. Ik was er ook niet aan gehecht.” Monique gebruikt een deelauto als ze die nodig heeft. En dat werkt erg gemakkelijk. ‘Waar ik woon vind ik binnen 5 minuten lopen wel ergens een deelauto. Ik betaal voor wat ik gebruik. Maximaal 10 uur per dag, €2,50 per uur en 20 cent per kilometer. Tanken kun je met een pasje als het nodig is. Reken maar uit je winst, je betaalt geen aanschafkosten en geen wegenbelasting.’”

Warmte en licht van zonnepanelen

“Op een gegeven moment had mijn man even geen werk en heeft zich toen verdiept in zonnepanelen. Je kunt hier een lening voor aangaan of misschien subsidie voor aanvragen. Toen wij het deden, kon je de BTW van de aanschaf terugkrijgen. Ons dak hebben we vol gelegd met panelen. Meer dan we nodig hadden. We onderzochten waar we het nog meer voor konden gebruiken. Want je kunt je zelf opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt in geld omzetten, maar je kunt het ook gebruiken. Op verschillende plekken in huis hebben we tegen het plafond infrarood panelen geplaatst, die ons huis verwarmen. En we koken op onze eigen zonne-energie, dus elektrisch, op inductie.”

Meer ruimte voor groen

Monique woont aan een plein met een woongroep, een 2e hands winkel en een restaurant waar mensen met een beperking werken. Er is verbondenheid. En draagvlak voor duurzame initiatieven. Een aantal parkeerplekken zullen plaatsmaken voor groen. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt ervoor dat regenwater niet direct het riool, maar de grond in gaat, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Monique verwijderde ook een deel van de bestrating uit haar achtertuin. “Veel werk, want eronder lag een puinlaag uit de tijd van de bouw. Maar voor een goed doel.”

Kietelen

”Ik vlieg al een tijd bewust niet en eet vegetarisch. Ik koop de producten bij de Albert Heijn met een 35% korting sticker. Het product weggooien is erger dan het plastic dat er omheen zit. Mijn collega vertelde dat ze met het vliegtuig op vakantie ging. Ze zei: ik durf het bijna niet te vertellen, jij vindt daar vast iets van. Ik kan daar wel om lachen. Ik sluit namelijk niet uit dat ik zelf ooit nog eens ga vliegen. Maar alleen al het feit dat ik mensen kan kietelen door de dingen die ik doe, en ze er over na laat denken, doet me deugd. Alle beetjes helpen, voor nu en later.”

Duurzame Wegwijzer

Om te zien of Monique nóg meer zou kunnen doen, deed ze de Huisscan via de Duurzame Wegwijzer. Ze kreeg het advies om eens te kijken naar de ventilatie voor een gezond binnenklimaat. ”Dat is eigenlijk voor ieder huis waardevol om te doen.”

Ook jij kunt slim verduurzamen!

Ontdek in een paar kliks wat jij kan doen en hoe je dat financiert.

Volg de Wegwijzer