Week van de Circulaire Economie | 6 februari tot 12 februari

Het is de Week van de Circulaire Economie. Ondanks de energieke events en festiviteiten die in het hele land plaatsvinden is er weinig reden voor vrolijkheid. Want nog maar 7,2 % van de economie is circulair. Werk aan de winkel dus. Even een paar feiten op een rijtje over de circulaire economie en wat je daar zelf aan kan doen.

Wereldwijde materiaalverbruik

In het Circular Gap Report 2023, dat eerder deze maand uitkwam, gaat het niet goed met het wereldwijde materiaalverbruik. Was de mondiale economie in 2018 nog voor 9% circulair. Inmiddels is dat 7%. En ook in Amsterdam blijken we maar niet genoeg te krijgen van nieuwe spullen en materialen. Daar komt de ambitie van het bouwen van minimaal 7500 nieuwe woningen nog bovenop.

bouwen

Extra zorgelijk, want verreweg de meeste CO2 die we als westerse landen uitstoten zit in de materialen die we verbruiken. Als Amsterdammers stoten we 4 keer zoveel CO2 uit in andere landen, dan dat er hier de lucht in gaat. We zien het alleen niet, het zit namelijk "ingebakken" in de spullen die we consumeren. In spijkerbroeken, laptops, voedsel, en zelfs bouw- en isolatiemateriaal en zonnepanelen.

Onzichtbare zaken

En dit gaat alleen nog maar over klimaatverandering. De winning van de grondstoffen die nodig zijn voor onze producten gaat gepaard met veel milieuschade, ontbossing en sociale misstanden in de keten. Maar omdat het buiten ons gezichtsveld gebeurt, krijgt deze indirecte milieu-impact keer op keer onvoldoende aandacht. Het is een kwestie van tijd voordat we zelf worden geconfronteerd met de gevolgen van ons eigen consumptiegedrag. Uitstoot elders leidt ook hier tot extreem weer en een stijgende zeespiegel, met alle gevolgen van dien.

Wat kan je zelf doen

We moeten anders gaan consumeren. Onze spullen repareren - bijvoorbeeld in een repair cafe. Dingen pas echt vervangen als ze stuk zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden. En überhaupt nadenken over wat we echt nodig hebben. Want zeg nou zelf, uiteindelijk denk je toch vooral terug aan de mooie momenten die je hebt beleefd en niet aan de spullen die je ooit hebt gehad.

repair cafe

Benieuwd naar hoe je zelf meer circulair kunt leven? Kijk dan op de Duurzame Wegwijzer.

Zelf een event bijwonen in de Week van de Circulaire Economie? Kijk dan op www.https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/