Week van de Voedselbank | BuurtBuik

Deze week is het de week van de voedselbanken. De voedselbanken hebben voor deze week een serie filmpjes gemaakt die de schaamte rondom de organisatie moeten wegnemen. Hier kan je zien hoe zij werken. De voedselbanken zetten zich in door voedsel en kleding te verspreiden. Veel van deze spullen zijn niet meer nodig of over de datum, maar er zijn ook ondernemers of Amsterdammers die iets nieuws doneren.

Toch komt niet al het eten wat niet meer verkocht wordt bij de voedselbanken terecht: etenswaren die over zijn van restaurants of extreem bederfelijk zouden toch weggegooid worden. En dat is zonde, want ook hiermee kan nog iets!

Over voedselverspilling

  • Een tiende van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door voedselverspilling. Meer dan één derde van al het eten dat voor mensen wordt geproduceerd belandt niet in onze magen.
  • Bij elkaar opgeteld gaat het in Nederland om 2 miljard kilo voedsel per jaar (bron: Monitor Voedselverspilling Update 2019). Van brood tot groenten, zuivelproducten en vlees.
  • Het aantal landbouwhectares dat hiervoor nodig is past niet eens binnen de landsgrenzen van China. Met het verspilde water kun je drie keer het Meer van Genève vullen. Kortom: door wél goed met ons eten om te gaan en het niet te verspillen, leveren we een enorme bijdrage aan het klimaat en onze hele leefwereld.

BuurtBuik

BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Ze zetten zich in voor een betere buurt: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van de afvalbak.

Iedereen is welkom

Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van. Elke keer een creatieve uitdaging: je weet immers nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn! Als het eten klaar is, is iedereen die wil welkom om aan tafel aan te schuiven. Want naast lekker eten, draait het bij BuurtBuik vooral om de gezelligheid.

Too Good To Go

Niemand vindt het leuk om te zien dat goed eten in de prullenbak belandt. Too Good To Go kon het ook niet langer aanzien: meer dan 1/3 van het geproduceerde eten wordt weggegooid. Too Good too Go is vastberaden dat er iets moet gebeuren en ontwikkelde een app om voedselverspilling tegen te gaan.
Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Op die manier zijn in Nederland al 13 miljoen maaltijden gered van de verspilling. In Nederland heeft de app meer dan 3 miljoen geregistreerde gebruikers. De app is gratis te downloaden. Op dit moment maken 145.000 Amsterdammers gebruik van de Too Good To Go app.

Eet je ook mee?

Leer je buur kennen.

Kijk op de website