Wereldbodemdag: Tips om het Amsterdamse bodemleven gezonder te maken

Vandaag is het wereldbodemdag. Een gezonde bodem betekent meer leven. De biodiversiteit is groter want er is meer voedsel voor insecten, vogels en zoogdieren in de stad. Een gezonde bodem vermindert wateroverlast en hittestress. Lees wat jij kan doen om het bodemleven – ook op het balkon - in jouw omgeving gezonder te maken.

Bodemtips

 1. Wip je tegels uit je tuin!!
  Want onder die tegels zit bodem. En hoe meer bodem hoe meer leven. Ook kan het regenwater gemakkelijker de grond in zakken. Dat is goed om wateroverlast tegen te gaan: je ontlast het riool en het grondwater blijft op pijl. Daar hebben de planten en bomen weer plezier van

 2. Een balkon heeft ook bodemleven
  Een groen balkon zorgt voor schaduw en verkoeling en is een fijne schuilplaats voor insecten vol met voedsel. En al die aarde in die potten is ook bodem!

 3. Nectar en stuifmeel
  75% van al onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Je kunt de biodiversiteit van bloemen en planten die in de bodem groeien helpen door nectar en stuifmeel dragende planten voor bijen op je balkon of in je raam te plaatsen. De bijen weten heel goed hun weg naar boven te vinden.

 4. Geveltuintje
  Leg een geveltuintje aan, dan neemt het bodemleven en de biodiversiteit toe.

 5. Kies voor rommelig
  Laat stenen, bladeren en takjes liggen. Zo ontstaan er koele en vochtige schuilplaatsen voor je bodemleven.

 6. Planten
  Plant bomen, planten, struiken, heesters, hagen, klimplanten, kruipers, bodembedekkers, kruiden en bollen. Dit hoeft niet veel te kosten. Steek bijvoorbeeld een wilgenteen in de grond en laat hem uitgroeien tot een boom. Of haal gratis zaailingen af via MeerBomenNu

 7. Doe het zelf bodemcheck
  Wil je weten hoe het met het bodemleven in je geveltuin, boomtuin of achtertuin staat? Je kan het zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck.

Kijk voor meer tips op Onder Het Maaiveld - Home (onder-het-maaiveld.nl) En wil je op safari in de stad op zoek naar bodemleven? Bekijk dan eens welke BODEMDIEREN je kan aantreffen in Amsterdam.

Is de bodem jouw werk?

Op de website van City Deal Openbare Ruimte staan nog veel meer tips.

Bekijk de uitgebreide brochure.