Westkaap II trekt Ymere over de streep voor zonnepanelen op dak gemengde VvE’s

Zonnepanelen plaatsen op een dak met 40 % wooncorporatiebezit. Daar had Ymere nog niet eerder mee ingestemd. De duurzaamheidscommissie van VvE Westkaap II haalde de woningcorporatie over om dit gezamenlijk toch voor elkaar te krijgen. Nu liggen er 160 zonnepanelen en winnen ze het Dak van de Maand april.

Gemengde VvE

In 2019 kwam de duurzaamheidscommissie van de VvE Westkaap II tijdens een VvE bijeenkomst met het voorstel om zonnepanelen op het dak te plaatsen. De stemming was positief, maar er kon er niet gelijk voor het voorstel worden gestemd. Woningcorporatie Ymere, goed voor 40% van de stemmen, had nog geen duidelijk beleid over zonnepanelen. Direct instemmen was hierdoor niet mogelijk. De duurzaamheidscommissie liet zich niet uit het veld slaan. Samen met Kristel van Heijst, die vanuit Ymere de opdracht kreeg zich te verdiepen in zonnepanelen voor gemengde VvE’s, gingen ze de uitdaging aan.

Passende oplossing voor dak van gemende VvE

Ymere is al langer bezig met het verduurzamen van hun woningvoorraad. Voor zonne-energie werken zij altijd samen met hun vaste zonnepartner Iederzon. Alleen hield Iederzon zich enkel bezig met zon op 100% Ymere bezit en Westkaap II is slechts voor 40% van Ymere. De gebruikelijk leasecontracten van Iederzon waren nog niet toereikend voor deze situatie. De duurzaamheidscommissie ging samen met Ymere en Iederzon op zoek naar een passende oplossing.

Dak van de Maand

“Het is een vasthoudende duurzaamheidscommissie”, stelt van Heijst tijdens de uitreiking van het certificaat ‘Dak van de Maand’. “Ze hebben zelfs de contracten en algemene voorwaarden van Iederzon voor het nieuwe koop-aanbod voor VvE’s woord voor woord doorgespit en waar nodig herschreven. Hierdoor hebben we nu een mooie basis liggen voor andere gemengde VvE’s binnen Ymere.”

Vol trots nemen de leden van de duurzaamheidscommissie het certificaat ‘Dak van de Maand’ in ontvangst. Met hun vasthoudendheid hebben ze de weg vrijgemaakt voor toekomstige gemengde VvE’s van Ymere. Daarmee leveren ze een waardevolle bijdrage aan duurzame energie voor de stad Amsterdam. Een welverdiend ‘Dak van de Maand’.

Benieuwd of jouw dak ook geschikt is voor zonne-energie?

Met de tool Zon Zonder Zorgen ontdek je in een paar stappen hoe jij aan de slag kunt met zonne-energie. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt.

Ga naar de tool Zon zonder Zorgen