Winnaars van de Local Food Challenge

De winnaars van de Amsterdam Local Food Challenge 2022 zijn bekend! Vijftien boeren en voedselondernemers presenteerden innovatieve producten die ze samen ontwikkelden voor de Amsterdamse markt. Na een uitgebreide smaaktest en juryberaad zijn vijf lokale Food Heroes gekozen.

Duurzamere voedselindustrie

In Amsterdam is alles van de schijf van vijf beschikbaar in de lokale voedselproductie- en -verwerkingssector. De Local Food Challange promoot lokale producten en (nieuwe) samenwerkingen. Lokale productie en verkoop is niet alleen leuk en lekker, het is ook van groot belang voor een duurzamere voedingsindustrie. Op dit moment zijn lokale producten niet altijd verkrijgbaar in lokale keukens en winkels in de stad. Maar als we slim samenwerken, kunnen we ervoor zorgen dat er meer lokaal voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd.

Lokale ondernemers in Amsterdam

Tientallen ondernemers uit de regio meldden zich aan. Van boeren tot chef-koks en bakkers tot logistieke organisaties. Ze hebben allemaal als doel ervoor te zorgen dat lokale producten hun weg vinden naar de keukens, winkels en restaurants van Amsterdam.

Vijf winnaars

  • Saleeban Abdi van Organic Green Gold

Saleeban Abdi teelt biologische spirulina (zeewier) in de stad met behulp van een indoor urban farming-systeem. Na de oogst wordt zeewier direct ingevroren om de voedingsstoffen te behouden. Met bevroren spirulina, bekend als Organic Green Gold, wil Saleeban een duurzame en voedzame bron van eiwitten bieden.

  • Marloes Meerveld en Merle Slendebroek van Undone

Merle en Marloes bereiden sauzen en marinades die uit minimaal 30% groenten bestaat. Ze doen hun inkopen bij Instock Market, een online groothandel in geredde producten. Ook proberen ze zoveel mogelijk lokale ingrediënten te kopen.

  • Geert Lindenhols van Geerts Best

Op zijn boerderij in Drenthe teelt Geert koolzaad, waar hij vervolgens koolzaadmayonaise van maakt. In het productieproces wordt de nadruk gelegd op natuur en duurzaamheid: het dak is bedekt met 192 zonnepanelen, er is een windmolen die de energie opwekt om het koolzaad te persen en de tractor rijdt op zelfgeperste koolzaadolie.

  • Anna van der Bijl en Tanya Vannawat van Dutch Tofu

Boerin Anna gaat kikkererwten kweken op haar boerderij in de Noordoostpolder, want kikkererwten zijn goed voor de bodem. Aangezien de meeste vleesvervangers met soja worden gemaakt, was Tanya op zoek naar een sojavrij alternatief voor haar veganistische Thaise gerechten. Een match was geboren: Tanya maakt kikkererwtentofu met Anna’s kikkererwten.

  • Joris en Fleur van Wims Wafels

Door de coronacrisis had aardappelteler Wim 1 miljoen kg aardappels over die hij niet meer kwijt kon. Zoon Joris zijn compagnon Fleur ontwikkelde een heerlijke aardappelwafel genaamd "Wims Wafels". De wafel bestaat uit 90% aardappelen, is volledig plantaardig en 100% glutenvrij.

Meer weten?

  • Wil jij ook lokaal voedsel kopen? Dat kan vrij gemakkelijk door online te bestellen, direct bij de boer te kopen of bij verschillende verkoopadressen in Amsterdam. Bekijk het overzicht op vanamsterdamsebodem.nl

Bron: vanamsterdamsebodem.nl