Winst uit je woning: Bodemisolatie in Driemond

Middenin het groene Driemond, dat al sinds 1978 officieel bij Amsterdam hoort, treffen we Maaike Speijer in een jaren 60 woning met voorheen een dubieuze D als energielabel. De spouwmuurisolatie is volgens haar veel te oud en een gedeelte van de woning had enkelglas. Ze kocht de rijtjeswoning vorige zomer.

Collectieve inkoopactie

In opdracht van de gemeente Amsterdam organiseert 'Winst uit je woning' collectieve inkoopacties voor diverse energiebesparende maatregelen. Amsterdammers die ervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van de gemeente. De voordelen van zo'n inkoopactie? Onafhankelijk advies en offertes van partijen die al met elkaar zijn vergeleken. Daarbij is rekening gehouden met de juiste prijs-kwaliteitverhouding én de specifieke mogelijkheden van de woning. Het werk wordt uitgevoerd door een gevestigde partij, en Winst uit je woning informeert ook over subsidies en/of interessante financieringsmogelijkheden. Dat bespaart flink veel tijd en uitzoekwerk.

Bodemisolatie

Van de overwaarde van haar vorige huis schafte Maaike al zonnepanelen aan. Ook liet ze HR++ glas plaatsen in de kozijnen op de 1e verdieping, waar nog enkel glas in zat. Net toen ze ermee bezig was viel de folder over de collectieve inkoopactie op de mat.
Maaike: Ik wilde de vloer isoleren. Met de folder in de hand vroeg ik advies aan bij Winst uit je Woning. Dat ging supermakkelijk.

Er werd via de mail een afspraak ingepland en binnen 3 weken kwam er iemand langs. Die heeft hier toen op zijn buik in de gang gelegen om de kruipruimte te bekijken. Er werd geconstateerd dat het geen probleem zou moeten zijn om te isoleren, maar dat de muur hier in de kamer een stukje doorloopt naar onder en daar moest dus onder door gegraven worden. Dat nam hij mee in de offerte.”


Ik kreeg het advies om geen vloerisolatie (een isolatielaag onder het vloeroppervlak), maar bodemisolatie (piepschuim balletjes) te laten aanbrengen. Na een week kreeg ze de offerte en gaf akkoord. Ongeveer 8 weken na de aanvraag kwam de uitvoerende partij, Isolatie Centraal, langs om de bodemisolatie aan te brengen

EPS-korrels onder de grond

“Het ging erg snel, half december kwamen er twee mannen met grote balen EPS-korrels. En ze groeven dat gat onder de muur. Eentje ging met zo’n mijnwerkerslichtje onder de vloer om er met een omgekeerde stofzuiger de balletjes in te blazen. Ze waren in een uur klaar.” Het kostte Maaike 1.500 euro, maar daar krijgt ze nog een gedeelte van terug via een subsidieaanvraag van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

De graafwerkzaamheden zaten hierbij ingegrepen. Maaike: “Omdat ik hier pas zo kort woon kan ik de kou in de vloer niet echt vergelijken. Wel voelt de vloer minder koud aan nu de kruipruimte geïsoleerd is.”

Kostenbesparing


Maaike zet duidelijk in op duurzame energie en energiebesparing. “We zullen op een gegeven moment van het gas af moeten. Dus geld dat ik nu over heb besteed ik er nu aan zodat ik straks niet in een klap veel geld kwijt ben. En dan is het mooi als het vanzelf naar je toe komt zoals met die actie van Winst uit je woning. Het echte aardgasvrij gaan wacht ik nog even af: een zonneboiler op het dak is te groot en een warmtepomp vind ik ook nog gedoe.”

En is Maaike tevreden met de gang van zaken? “Ik vond het vooral zo makkelijk dat ik alles digitaal heb kunnen regelen. Het is echt snel en goed te doen. Gemak dient de mens!” Wil je ook kijken hoe je jouw huis kan verduurzamen? Bekijk dan eens de duurzame wegwijzer en kijk wat jij in jouw huis kan doen.

Wil je ook weten wat jij kan doen om je woning te verduurzamen? Doe dan eens de duurzame wegwijzer, daar kan je precies zien welke acties er lopen.