Winst uit je woning: Bodemisolatie in Slotermeer

In een jaren '50 woning achter plein 40-45 ligt in een rustige groene straat het huis van Peter van Kempen. Peter heeft dit huis uit 1954 in 2011 gekocht. Peter verduurzaamt uit milieuoverwegingen en omdat hij het financieel aantrekkelijk vindt. In september viel er een brief van de gemeente over de collectieve inkoopactie met ‘Winst uit je woning’ op de mat, waarna hij advies aanvroeg.

Collectieve inkoopactie

In opdracht van de gemeente Amsterdam organiseert 'Winst uit je woning' collectieve inkoopacties voor diverse energiebesparende maatregelen. Amsterdammers die ervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van de gemeente. De voordelen van zo'n inkoopactie? Onafhankelijk advies en offertes van partijen die al met elkaar zijn vergeleken. Daarbij is rekening gehouden met de juiste prijs-kwaliteitverhouding én de specifieke mogelijkheden van de woning. Het werk wordt uitgevoerd door een gevestigde partij, en Winst uit je woning informeert ook over subsidies en/of interessante financieringsmogelijkheden. Dat bespaart flink veel tijd en uitzoekwerk.

Tonzon Bodemisolatie aan de onderkant van de vloer van Peters huis

Tonzon

En zo geschiedde, want in januari kwam er een adviseur van ISOSEL langs en een maand later keurde hij de offerte goed. De spouwmuurisolatie was nog in orde. De bodem kon wel wat isolatie gebruiken. Er wordt gekozen voor Tonzon. Dat zijn een soort airbags die aan de onderkant van het huis gehangen worden. “Toen deze huizen gebouwd werden, was hier alleen maar weiland. De bekisting waar de huizen op staan is zo op de palen gezet. En de huizen zijn daar zo op gezet. De kruipruimte is dus niet alleen van mijn huis, maar van het hele blok. ”

Installatie

Op 4 april kwamen er twee mannen die de boel bevestigd hebben. Ze zijn met zijn tweeën via het kruipluik onder het huis gegaan en hebben die Tonzon opgehangen. Toen alles hing hebben ze het opgeblazen en werd er nog noppenfolie op het zand neergelegd. Ze waren in vier uur klaar.

Ramen

De ramen zijn nog gedeeltelijk enkelglas dus die worden 3 juli opgemeten en hopelijk nog de deze zomer vervangen. Ook dit valt onder de collectieve inkoopactie. Een beetje voor het milieu In 2021 legde Peter al zonnepanelen op zijn woning. In zijn nieuwe pui zit al hoogrendementsglas en Peter maakt alleen gebruik van LED-lampen. “Ik verduurzaam voor de kosten, maar zeker ook een beetje voor het milieu. Ik verwacht op den duur helemaal van het gas af te gaan. Maar dan moet ik eerst alles goed isoleren en dan pak ik mijn CV aan.“

Woningtype als dat van Peter

Resultaat

Peter: “Omdat ik de isolatie pas sinds april heb kan ik nog niet zo goed inschatten wat het resultaat precies zal zijn. Ik denk dat ik dat pas volgende winter ga merken. Maar nu eerst de ramen en kijken hoe het de winter vergaat. Het moet natuurlijk ook gefinancierd worden en Rome is ook niet in een dag gebouwd.”

Wil je ook weten wat jij kan doen om je woning te verduurzamen? Doe dan eens de duurzame wegwijzer, daar kan je precies zien welke acties er lopen.