19 september | Wip een tegel, red een struik

Op zaterdag 19 september krijgt het NK Tegelwippen, de wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam om zoveel mogelijk tegels uit (gevel)tuinen te wippen en plaats te maken voor groen, een extra duurzaam tintje. We gaan 10.000 struiken redden van de composthoop. Het gaat om sneeuwbalstruiken, ook wel Viburnum genoemd.

Maak een plekje vrij voor deze mooie wintergroene struiken en haal jouw exemplaren 19 september op het NDSM terrein op. Zo kan bij een volgende bui het regenwater de grond in trekken, blijft de warmte minder lang hangen én wordt veel CO2 bespaard! Dus: haal die tegels eruit, plant erin!

Zaterdag 19 september:
Grote weggeefactie om 14.00, NDSM terrein, de Load Oud (naast PLLEK), Amsterdam

Meer Bomen Nu en donatie Donker Groep

De struiken worden geleverd door de campagne Meer Bomen Nu, die vorige maand al 150.000 perenbomen redde en die komende winter 1 miljoen bomen gaat planten. Sneeuwballen zijn mooie struiken die door hun harige bladeren veel fijnstof afvangen. Ze hebben witte bloemen en in het najaar bessen, en zijn daardoor een grote aanwinst voor insecten en vogels. De struiken zijn gedoneerd door Donker Groep die ze over had en niet wilde verbranden of composteren. Pieter de Jong van Donker Groep: ‘Elke struik die we planten legt CO2 vast en is een bijdrage voor de biodiversiteit. Elke struik die als biomassa wordt gecomposteerd of verbrand stoot juist CO2 uit. We zijn erg blij dat alle struiken op deze manier een plek krijgen.’.

Help mee sjouwen: 18 & 19 september

Net als bij de perenbomenactie helpt Nabuurs Supply Chain Solutions weer met gratis vrachtwagens, en hebben we vrijwillige chauffeurs. Maar zijn ook vele handen nodig om te helpen: de struiken worden op vrijdag 18 september en zaterdag 18 september ingeladen in vrachtwagens bij de kweker in Amstelveen. Helpen? Stuur een mailtje naar [email protected]. Of wil je ons zaterdag helpen met het uitdelen van de planten op het NDSM terrein mail met [email protected]? Uiteraard mag je dan ook een struik mee naar huis nemen.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een initiatief van Urgenda, Caring Farmers Meergroen en de Boomfeestdag. De organisaties vinden dat de klimaat- en biodiversiteitscrisis een grootschalige gezamenlijke actie verdient en gaan komende winter 1 miljoen bomen en struiken gratis weggeven. Als we allemaal de handen uit de mouwen steken en gebruik maken van de kracht van de natuur, is alles mogelijk. Dat bleek al door de onmogelijke actie om in 1 week 150.000 perenbomen te planten die lukte doordat heel Nederland stormliep om bomen te redden. Overigens gaan er naast de 10.000 sneeuwballen naar het NK Tegelwippen, ook 15.000 struiken naar de klanten van duurzame energieleveranciers van Samen Om, gedoneerd door Donker Groep.


Bron: Rainproof.nl

Foto: A. Veenhof