Woningcorporaties gaan woningen circulair renoveren

Wonen in een sociale huurwoning die helemaal geïsoleerd is, van het gas af is, toekomstbestendig is en waar deelvervoer voor de deur staat: hoe fijn zou dat zijn? Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar is juist iets waar gemeente en woningcorporaties nú hard mee bezig zijn. Er staat veel op het spel. Een gezonde toekomst van de stad.

Bestaande woningen vormen verreweg het grootste deel van de stad. 42 procent van de woningen is van de Amsterdamse woningcorporaties. Dat tikt aan. Daarom staan juist zij voor een grote opgave. Sociale huurwoningen moeten in de komende decennia namelijk klimaatneutraal en aardgasvrij worden gemaakt. Dat levert veel op: voor het milieu, maar ook voor het welzijn van de Amsterdammers. Naast duurzaamheid staan comfort en gezondheid voorop. En de transitie moet voor iedereen betaalbaar zijn.

Prijsvraag

De gemeente schreef een prijsvraag uit voor circulair renoveren en transformeren, met een prijzenpot van € 150.000,-. Het doel: concrete, haalbare plannen om versneld te verduurzamen. 5 Amsterdamse woningcorporaties deden mee: De Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Woonzorg.

De 3 winnende plannen krijgen een bedrag van € 40.000,- euro voor de uitvoering. Deze plannen zijn van:

1. De Alliantie

Aanpak Molenwijk: De Alliantie gaat garages ombouwen tot woningen en duurzaam deelvervoer organiseren. Ook het ombouwen van de garages zelf gebeurt op een creatieve en democratische manier; bewoners worden bij hun ‘wijk van de toekomst’ betrokken.

2. Eigen Haard

Een bestaand programma wordt circulair, met onder meer duurzame, logische materialen. Met opruimcoaches en lokale rommelmarkten worden zolders opgeruimd, zodat zij geïsoleerd kunnen worden en spullen lokaal kunnen worden hergebruikt.

3. Stadgenoot en Hemubo

Hergebruik van kozijnen op 2 locaties. Stadgenoot en Hemubo kijken of hergebruik van kozijnen en glas duurzamer is dan het gebruikelijke slopen en recyclen. Bewoners kunnen met een QR-code de herkomst van de kozijnen zien.

De andere 2 plannen krijgen € 15.000,- als aanmoedigingsprijs.

Duurzaamheid hoeft niet duurder te zijn

Wist u dat hout uit oude panden vaak van hogere kwaliteit is dan hout uit nieuwe kozijnen? Zonde om weg te gooien! Naast het opnieuw gebruiken van materialen, kijken we ook naar alternatieve materialen. Bijvoorbeeld voor beton. Duurzaamheid hoeft niet duurder te zijn. En heeft als bijkomend voordeel dat het zorgt voor meer sociale verbondenheid in buurten. Want als iedereen meedoet, ontstaat er meer contact tussen buurtbewoners.

Hoe nu verder?

C-creators, een stichting die zich inzet voor circulair bouwen in Metropoolregio Amsterdam, begeleidt het vervolg. De gemeente als initiatiefnemer volgt en deelt het proces.