Earth Overshoot Day
Op 2 augustus 2023 is het Earth Overshoot Day, de dag waarop Aarde de biocapaciteit heeft opgebruikt die voor een jaar beschikbaar is. Of anders gezegd: alles wat Aarde kan produceren in een jaar, is dan op. We gebruiken vanaf die dag dus reserves.
In Nederland ligt deze dag al vier maanden achter ons, op 12 april hebben wij alles al opgemaakt. Deze roofbouw op de Aarde ligt aan de basis van klimaatverandering, de sterke afname van de biodiversiteit én de stikstofcrisis. De Earth Overshoot Day is een initiatief van het Global Footprint Network. Dit is een internationale onderzoeksorganisatie die als doel heeft de wereldeconomie binnen de ecologische grenzen van de Aarde te laten opereren.
We moeten ons gedrag aanpassen aan de draagkracht van de Aarde. De wereldwijde dag viel in 2021 op 29 juli, op 28 juli in 2022 op en in 2023 op 2 augustus.
Klimaatbeleid schuift Dutch Overshoot Day op 30 juni in 2030
Global Footprint Network heeft becijferd dat het Nederlandse klimaatbeleid onze overvraging met 44% kan verminderen in 2030. Hiermee zal Dutch Overshoot Day opschuiven tot eind juni.
Amsterdam streeft ernaar Overshoot Day niet al na 102 dagen te laten vallen, maar deze steeds later in het jaar te kunnen noteren. Iedereen in de stad moet zich bewust zijn van zijn eigen levensstijl. Draag jij ook bij aan een duurzame stad in een duurzame wereld?
Een duurzame toekomst is een zekere toekomst
Wat we op dit moment van de Aarde vragen is niet houdbaar. Als we op duurzame energiebronnen inzetten is dat niet alleen goed nieuws voor de Aarde, maar ook voor onze toekomst; we zouden namelijk minder afhankelijk zijn van andere landen. Een duurzame toekomst is een zekere toekomst.
Onze ecologische voetafdruk moet kleiner.
- De ecologische voetafdruk van Nederland is meer dan 7 keer zo groot als de Nederlandse biocapaciteit en 3,6 maal groter dan wat wereldwijd beschikbaar is.
- De carbon-footprint van Nederland is 60% van onze totale voetafdruk. Ook als de doelstelling van 55% reductie in 2030 gehaald wordt, blijft CO2 uitstoot de dominante factor van onze voetafdruk.
- Onze stikstofuitstoot per hectare ligt ruim 4 maal hoger dan het Europees gemiddelde. De stikstofcrisis zorgt voor ongewenste vertraging op de uitvoering van de energietransitie.
- Voedsel is goed voor bijna een kwart van de totale ecologische voetafdruk. De vlees- en zuivelconsumptie neemt hiervan meer dan 40% voor haar rekening.
Wil je meer weten over deze dag?
Bekijk hier wat jij kan doen om overshoot day verderop in het jaar te laten vallen.