Zadenruil | 28 januari 10:30 -12:00

Het is nog wat vroeg in het seizoen, maar op 28 januari vindt er een zadenruil plaats georganiseerd door buurtkruidgenoten. Dus heb jij je voorgenomen je tuin deze zomer te laten stralen dan moet je binnenkort aan de zaai. Kom dus naar de zadenruil op de Roelantstraat 10!

De zadenruil

Annet Breure en Yinske Silva zijn vorig jaar met Buurtkruid begonnen. Het begon met een kleine bijeenkomst bij de geveltuin van Yinske om Amsterdammers die van planten houden bij elkaar te brengen en kennisuitwisseling te faciliteren. De eerste zadenruil die ze organiseerde was in september 2022. Eerder deden ze mee aan de zadenruil vorig jaar februari op de tuinen van West.


Vroeg zaaien

Annet vertelt: "Op zich zijn er vrij veel zadenruil-mogelijkheden in Amsterdam, maar nu wilden we graag een zadenruil vroeg in het jaar (jan/feb) organiseren omdat de meeste zadenruilen later zijn. Sommige zaden zijn fijner om vroeg te zaaien, zoals chili. Het idee van een zadenruil is om lokaal en biologisch zaad te krijgen en de diversiteit te behouden - en grote zadenbedrijven hun monopolie te omzeilen."

Oorsprong zaden

De zaden komen meestal vanuit de eigen oogst van de mensen die meedoen: vanuit hun tuinen of van hun balkon. Annet geeft vaak planten en zaden weg aan mensen die ze kent om zo de planten en bio diversiteit te verspreiden.

Lege enveloppen

Er zijn zaden van eenjarige moestuinplanten, maar ook van (medicinaal te gebruiken) kruiden, bloemen (die o.a. fijn zijn voor de bijen) en zelf zaadjes van bomen. Neem wat lege enveloppen mee om zaden in te doen of breng je zaden vast mee in kleine zakjes verpakt. Schrijf de naam van de plant erop. Wij zorgen voor kruidenthee! Ook bij regen gaat het door, het is binnen.

Zaterdag 28 januari 10:30-12:00
Buurtkruidcafe: zadenruil op de Roelantstraat 10.

Als je meer over zaden wilt weten lees dan plantenverhalen op www.plantenverhalen.nl/buurtkruid