Zomersmog in Amsterdam

De temperatuur loopt morgen flink op in Amsterdam. Heerlijk natuurlijk, maar door een hoge hoeveelheid ozon in de lucht kunnen we volgens het RIVM in Amsterdam te maken krijgen met smog. De luchtkwaliteit gaat dan flink achteruit.

Zomersmog

Het woord smog is een samentrekking van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist).

Deze smog, die alleen in de zomermaanden voorkomt wordt ‘zomersmog’ genoemd. Zomersmog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat (en vooral bij wind uit het zuiden of oosten). Vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en gemakkelijk verdampende koolwaterstoffen, worden onder invloed van zonlicht (UV) omgezet in ozon. Hoge temperaturen stimuleren de productie van ozon. Vooral mensen met aandoeningen aan de longen en luchtwegen kunnen flink last hebben van smog. Smog kan je slijmvliezen en longen irriteren en zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en benauwdheid.

Andere vormen van smog

Terwijl in de zomer een smogwaarschuwing voor ozon wordt afgegeven gebeurt dit in de winter vaak voor fijnstof. Waar de klachten van ozon vaak van tijdelijke aard zijn kan fijnstof juist blijvende schade aanrichten. Gezonde mensen hebben de aantasting van hun longen, hart en vaten vaak niet in de gaten. Daarom wordt fijnstof ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Tips

• Wie van plan is te gaan sporten in de buitenlucht, kan dat beter even uitstellen. In de middag en vroege avond is de hoeveelheid ozon in de lucht het grootst. Je kunt beter in de ochtend buiten te sporten. Dat advies geldt met name voor mensen met bijvoorbeeld astma of (stevige) hooikoorts.

• Ventileer tijdens smog niet aan de straatzijde van drukke straten

• Blijf ‘s middags en in de vroege avond binnen

• Laat de auto staan om de uitstoot van fijnstof te verminderen

• Op https://www.at5.nl/luchtkwalit... kun je zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt.


Wat kan je zelf doen?

Lees dan verder

Meer hittetips