Zonne-energie voor iedere Amsterdammer bereikbaar

Tijdens het maandelijkse online energieontbijt van 02025, het koplopersnetwerk van Amsterdammers die bezig zijn met schone energie, is deze ochtend de gemeentelijke campagne Zon zonder zorgen gepresenteerd. De online tool Zon Zonder Zorgen helpt Amsterdammers om erachter te komen welke vorm van zonne-energie bij hen past. Of je in een huurappartement woont of een eigen woonhuis bezit, voor iedereen is een oplossing te vinden, laat Zon Zonder Zorgen zien.

Amsterdamse energiecoöperaties

De campagne toont aan dat Amsterdamse energiecoöperaties een grote rol spelen in het beschikbaar maken van zonne-energie voor letterlijk alle Amsterdammers, ongeacht inkomen of geschikt eigen dak. Hiermee dragen de coöperaties bij aan het draagvlak voor de energietransitie. Energiepionier en expert op het gebied van energiecoöperaties Frank Boon: “Door het stappenplan Zon Zonder Zorgen, wordt in een keer duidelijk dat iedere Amsterdammer mee kan doen. Of je eigen dak is gewoon geschikt en je regelt panelen met spaargeld of een goedkope energielening, of het is ingewikkelder en dan kan je meedoen met een coöperatie naar keuze. Instappen is heel eenvoudig.

Energie-initiatieven in alle stadsdelen

Maar liefst 10 Amsterdamse energie-initiatieven uit alle stadsdelen presenteerden deze ochtend hun resultaten en plannen. Van bedrijvencoöperatie NDSM Energie uit Noord tot Ecostroom die door de hele stad en ook in Diemen actief is, van Spark in de Pijp tot Zuiderlicht die veel schooldaken van panelen voorziet. Opvallend is dat het aantal coöperaties dat zich met duurzame warmte bezighoudt, de laatste jaren flink groeit. Er zijn vergevorderde initiatieven in Watergraafsmeer, in West rond de Sloterplas, op het Wilhelmina Gasthuis Terrein en in Zuidoost.

Zeggenschap via de energiecoöperaties

Boon: “Het interessante is dat ze verschillen in de duurzame bron waarmee ze werken. Zuid-Oost wil groen gas maken uit het rioolslib, op het WG-terrein en Sloterplas willen initiatiefnemers energie uit omgevingswater halen en in Watergraafsmeer moet de bron een datacentrum op het Sciencepark worden. Je ziet dat energiecoöperaties niet alleen het draagvlak voor de energietransitie vergroten, maar ook de vernieuwing aanjagen. Om klimaatneutraal te worden gaat onze leefomgeving de komende tijd veranderen. Via de energiecoöperaties hebben Amsterdammers zeggenschap over die omgeving en kunnen ze bepalen hoe de kosten en baten verdeeld worden. Kortom, de rol van energiecoöperaties zal de komende jaren zeker gaan toenemen.”

Bron: 02025.nl

Wil jij investeren in zonnepanelen?

Met de tool Zon Zonder Zorgen krijg je een persoonlijk advies hoe jij aan de slag kunt met zonne-energie. Op je eigen dak of een dak in buurt.

Start Zon Zonder Zorgen