Zonnepanelen Amsterdamse metrostations in gebruik genomen

Op vrijdag 3 april 2020 zijn de zonnepanelen op de daken van Amsterdamse metrostations officieel in gebruik genomen. Tijdens een online event verrichten wethouder Van Doorninck (Amsterdam), wethouder Boomgaars (Ouder-Amstel) en wethouder Slegers (Zaandstad, Vervoerregio Amsterdam) samen de openingshandeling.

In eerste instantie zou er een feestelijke bijeenkomst zijn op metrostation Van der Madeweg; door de maatregelen omtrent het Coronavirus is besloten het evenement alsnog plaats te laten vinden, maar dan online.

Het project zonnepanelen op metrostations

Metro en Tram (gemeente Amsterdam) heeft in 2019 13 metrostations voorzien van zonnepanelen. Met dit initiatief dragen gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB bij aan verduurzaming van de stad. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van Vervoersregio Amsterdam en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In totaal zijn er ruim 5000 zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Het gaat om metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk, Venserpolder. Met de opbrengst van deze zonnepanelen kunnen ruim 400 Amsterdamse huishoudens worden voorzien van stroom.

Om de overlast van het plaatsen zoveel mogelijk te beperken is een groot deel van de werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd in nauwe afstemming met GVB. Daarbij is een groot deel van het materiaal met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak zijn gehesen.

Jaar van de Zon

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar uitgeroepen tot Jaar van Zon: dit jaar worden 12.000 zonnepanelen geplaatst op gemeentegebouwen. In totaal wekken die jaarlijks 3 megawattuur zonnestroom op. Het college van burgemeester en wethouders wil in 2030 voor 127 megawatt aan windenergie en voor 400 megawatt aan zonne-energie op grote daken realiseren, naast 150 megawatt op kleine daken. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 430.000 Amsterdamse huishoudens. In 2030 wordt daarmee 80% van de elektriciteitsvraag van Amsterdamse huishoudens gedekt door zon- en windstroom van Amsterdamse bodem.