Zonnepanelen? Graag, maar hoe dan?

De afgelopen 3 jaar nam het aantal Amsterdamse zonnepanelen toe met ongeveer 50% per jaar. Dat is mooi, want een onbenut dak in onze stad, is zonde. Veel Amsterdammers willen ook graag zonnepanelen, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Dus is er nu de online tool: ‘Zon zonder zorgen’

Soms denken Amsterdammers dat daken van oudere of monumentale panden niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Nou, dat is niet altijd waar. Maar ja, hoe weet je nou of ook jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? En dan nog: hoe pak je dat aan. Wist je dit ook: zonnepanelen renderen. Dus wie de economie op een schone manier op gang wil helpen, legt een appeltje voor de dorst op zijn dak.

Advies op maat voor zonnepanelen

Om het Amsterdammers zo gemakkelijk mogelijk te maken om zonnepanelen op hun daken te leggen, is de online tool ‘Zon Zonder Zorgen’ ontwikkeld. Dankzij deze tool krijg je advies op maat en kun jij zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Ga naar Zon Zonder Zorgen en ontvang persoonlijk advies in een paar stappen

Zon-coöperatie kan ook

Ook als het dak van een woning niet geschikt blijkt, zijn er mogelijkheden om te profiteren van zonne-energie. Bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen via een zon-coöperatie. Zo heeft zon-coöperatie Zuiderlicht op het dak van een gemeentewerf aan de Theemsweg 1227 zonnepanelen gelegd, die zonne-energie leveren aan Amsterdammers.

250 megawatt

Amsterdam wil uiterlijk in 2022 voor 250 megawatt aan zonne-energie op Amsterdamse daken realiseren. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 miljoen zonnepanelen.

Jaar van de zon en dak van de maand

Amsterdam roept 2020 uit tot ‘Jaar van de zon’. Naast de organisatie van collectieve inkoopacties besteedt de gemeente dit jaar extra aandacht aan het stimuleren van ondernemers om hun daken te gebruiken. Vanaf juli wordt maandelijks een bijzonder zonproject uitgeroepen tot ‘Dak van de Maand’.

Waarom?

Om ervoor te zorgen dat de naderende economische recessie die groei niet bedreigt, kiest de gemeente ervoor om het plaatsen van zonnepanelen zoveel mogelijk te faciliteren. Om Amsterdammers op weg te helpen hebben we daarom een tool ontwikkeld waarmee zij in een paar stappen te zien krijgen welke mogelijkheden er voor hen zijn.

CO2-reductie van 48% in 2030

De maatregelen die Amsterdam de komende jaren neemt om de CO2-uitstoot te verminderen, leveren naar verwachting een CO2-reductie van 48% op in 2030. Daarmee voldoet de hoofdstad bijna aan de afspraken van het landelijk Klimaatakkoord (49% reductie in 2030). Met extra maatregelen ligt ook het ambitieuzere Amsterdamse doel van 55% CO2-reductie binnen bereik. Dit blijkt uit de doorrekening van het pakket aan maatregelen uit de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal'.

Foto: Henk Rougoor. Uitreiking Dak van de Maand juli door wethouder Marieke van Doorninck aan Zuiderlicht & JansZon voor het project van ruim 1.200 zonnepanelen op het Amsterdamse coöperatieve dak Theemsweg.

Bron: Amsterdam.nl

Wil jij investeren in zonnepanelen?

Met de tool Zon Zonder Zorgen krijg je een persoonlijk advies hoe jij aan de slag kunt met zonne-energie. Op je eigen dak of een dak in buurt.

Start Zon Zonder Zorgen